Най-щастливата страна в света за 2023 г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-щастливата страна в света за 2023 г.
Автор: Peika.bg
Най-щастливата страна в света за 2023 г.
Снимка: Unsplash

През последните 11 години, Докладът за световното щастие анализира качеството на живот на хората по целия свят, за да определи световното щастие. Една страна е оглавявала класацията повече от половината пъти, включително и тази година.

Да, точно така — Финландия отново беше коронясана за най-щастливата страна в света. За рекорден шести път скандинавската нация се озовава на върха с общ резултат от 7,804 от 10. 

Най-щастливата страна в света за 2023 г.
Снимка: Unsplash

На второ и трето място се нареждат съответно Дания (7,586) и Исландия (7,530), което отразява позициите от миналата година. С изключение на няколко промени в класацията, топ 10 на най-щастливите държави през 2023 г. остават същите. Швейцария, например, пада с четири места до номер осем, а Люксембург вече е на девето място, а миналата година беше на шесто. Най-голямата промяна е при Израел- от номер девет през 2022 г. се издига до номер четири през тази година. 

Съединените щати заемат 15-то място, представяйки се малко по-добре от миналата година, когато бяха 16-и. В дъното на класацията са Сиера Леоне, Ливан и Афганистан. 

Въпреки войната в Украйна и отрицателните ефекти от пандемията от COVID-19, докладът посочва, че хората по света остават издръжливи, „като глобалните средни стойности през годините на COVID-19 2020-2022 са също толкова високи, колкото тези в периода преди пандемични години 2017-2019 г." Друга положителна констатация е броят и честотата на „доброжелателните действия“, които са се увеличили с 25% миналата година в сравнение с преди пандемията.

Най-щастливата страна в света за 2023 г.
Снимка: Unsplash

„За втора година виждаме, че различни форми на ежедневна доброта, като помощ на непознат, дарение за благотворителност и доброволчество, са над нивата преди пандемията. Доказано е, че актовете на доброта водят до и произтичат от по-голямо щастие “, каза професор Лара Б. Акнин, директор на Лабораторията за помощ и щастие на университета Саймън Фрейзър и социален психолог. 

Докладът заключава, че една нация изпитва високи нива на цялостно удовлетворение от живота когато нейните хора са просоциални, здрави и проспериращи.

Всяка година Sustainable Development Solutions Network, в сътрудничество с Gallup World Poll, събира около 1000 отговора на анкети от хора във всяка страна. Годишната класация на Световния доклад за щастието се основава на тригодишна средна стойност на тези самооценки.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин