Най-старинните градове на Русия или така нареченото „ Золотое Кольцо“ - част 5 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старинните градове на Русия или така нареченото „ Золотое Кольцо“ - част 5
Автор: Елена Исаева

В тази статия ще ви запозная и с останалите селища от големия кръг на Златния пръстен.

Муром е следващият град по този исторически кръг. Намира се на левия бряг на голямата река Ока - ляв приток на Волга. Сравнително по – голям е, с население от около 110 000 души. Градът има древна история, според археологически разкопки, на мястото му е съществувало селище още от VI – VII век, но първото споменаване на Муром е от 862 г. В града и района около него има много енорийски църкви и манастири, които привличат туристите и православните християни.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „ Золотое Кольцо“ - част 5
Снимка: pixabay.com

На хълма Вишнево величествено се издига манастирът Света Троица, основан през 1634 г. На територията му има няколко изумително красиви катедрални църкви – Църквата Свети Сергий Радонежски, Катедралната църква Света Троица и Казанската църква.

В близост до манастира Света Троица се намира и Светият Благовещенски манастир, основан през 1553 г. по заповед на Иван Грозни.

Забележителностите на Муром не свършват до тук. Художествено – историческият музей се намира в елегантната къща на Зворикин – руски изобретател и инженер, работил в САЩ, също и пионер в телевизионната техника ( роден през 1888 г. в Муром, живял до 1982 г. в Принстън, САЩ ). В музея има много ценни колекции на руски археолози, произведения на старото руско изкуство, както и колекции на западноевропейското и руското изкуства от XVII – XIX век.

Тутаев е друг забележителен град от популярния исторически маршрут на Русия. До 1822г., това са били два отделни града, намиращи се на двата бряга на река Волга – Романов и Борисоглебск, когато са обединени в един, наречен в чест на името на войник от Червената армия. В Тутаев, както и в другите селища от Златния пръстен на Русия, има множество богато украсени, запазени през годините църкви и катедрали. Градът е богат също и на музеи.

Ако решите да посетите Тутаев, непремено разгледайте къщата – музей на Новинская, където ще имате възможност да се запознаете с архитектурата и бита на буржоазията от XIX век. Посетете също и Музея на руския флот и на адмирал Ушаков – руски военноморски командир, известен в целия Изток като непобедимият Ушак – паша. Тук можете да се научите да връзвате морски възли и да изучите сигналите на флага, ползвани от моряците в миналото.

Направете обиколка и разгледайте ансамбъла от величествени катедрали. Катедралата Възкресение е една от основните забележителностина Тутаев. Строена е през XVII век, с красиви цветни картини на фасадата и във вътрешшността на храма.

Църквата Преображение Господне, построена на левия бряг на река Волга пази уникалната и най – почитана икона на Казанската Богородица.

Разгледайте също църквата на Възнесение Господне, църквата на Архангел Спасител, Катедралата Свети Кръст, Троицката, Покровската църкви, църквата на Благовещение.

В Тутаев е пренесен паметникът на Маршал Толбухин, който първоначално е бил в София.

Юрев Полский е още един град от Златния кръг. Основан е от Юрий Дългорукий през 1152 г. на място, където се събират две реки, заобиколен от безкрайни полета. От тук идва и името на града – Юрев Полский.

Строени през XIII век църкви в града са разрушени, но на тяхно място е възстановен манастир Михаил – Архангелски, както и още няколко църкви, които можете да разгледате.

Историята на Русия от миналите векове е богата и забележителна. За да може да се види всичко по маршрута на Златния пръстен са необходими поне няколко обиколки. Но може и да не ги посещавате всички наведнъж. Организирайте си отделни екскурзии, като предварително си набелязвайте кои от местата ще посещавате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин