Остров Света Елена или краят на едно затворничество - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Света Елена или краят на едно затворничество
Автор: Мария Ангелова

Ако сте чували за остров Света Елена, вероятно е покрай нерадостната съдба на Наполеон, запратила го накрай света. Островът, който е британско владение и се намира в южните води на Атлантическия океан, е едно от най-изолираните и труднодостъпните места на света, на близо 2000 км от най-близката суша.

Или поне още малко ще бъде такова. За да стигнете до остров Света Елена, трябва да плавате пет дни на кораба „RMS Saint Helena“ - един от последните плавателни съдове на Кралската пощенска служба на Великобритания, който потегля от Кейптаун веднъж на три седмици. Но това не е всичко. Разписанието на кораба е такова, че човек трябва да прекара на острова минимум осем дни в очакване на връщането на „RMS Saint Helena“ от остров Възнесение.

31808

31812

През 2016 г. обаче се очаква да настъпи краят на този затворнически рай. Планира се на остров Света Елена да бъде построено международно летище, от което ще има редовни линии до Южна Африка и Великобритания. Очакванията са това да доведе до увеличение на броя на туристите на острова до 30 000 годишно – т.е. от забравен рай мястото ще се превърне в туристически хит.

Наполеон и остров Света Елена

31816

Света Елена е открит от европейците през 1502 г., но се сдобива със световна слава след битката при Ватерло, когато на него е заточен Наполеон Бонапарт. Френският предводител живее тук в изгнание шест години преди да умре. Последният му дом – къщата Лонгууд (Longwoood House) днес е превърната в музей.

Света Елена и туристите

31811

Малцина са търсачите на дива и непокътната природа, които посещават острова в наши дни. На Света Елена всичко е симпатична смесица от всичко – езикът е английски (макар че произношението на много от думите първоначално ще ви се струва неразбираемо), а кухнята е претърпяла влияние от малайската и китайската кулинария. Климатът е мек и целогодишно температурите са между 20 и 27 градуса. Няма (все още) световни брандове, казина и атракциони за туристи. Има обаче невероятни маршрути за трекинг и гмуркане, както и малко над 4000 местни жители (колкото малък български град), с които, искате или не, ще си станете близки много бързо.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин