Отваряне на границите в Европа - кога? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Отваряне на границите в Европа - кога?
Автор: Peika.bg
Отваряне на границите в Европа - кога?
Снимка: pixabay

Планове за облекчаване на ограниченията на граници, наложени заради COVID-19, се изготвят в цяла Европа. Служителите на ЕС настояват държавите отново да улеснят свободното движение на хора и стоки - въпреки опасенията от втора вълна от заразяване.

В сряда Европейската комисия издаде насоки, призовавайки държавите-членки със „сходен общ профил на риска“ да заменят общите ограничения на свободното движение с по-таргетирани мерки.

Призивите на ЕС за поетапно отваряне на границите идва на фона на очакването за настъпваща рецесия „с исторически размери“ в целия блок, като висши служители настояват да реанимират високодоходната туристическа индустрия на континента в предстоящия летен сезон.

Описвайки кризата като „шок без прецедент след Голямата депресия“ преди публикацията на ръководството, комисарят по икономическите въпроси Паоло Гентили настоя: „Това лято ще имаме туристически сезон дори ако е с мерки за сигурност и ограничения“.

Туризмът представлява 10 на сто от БВП на ЕС, а редица правителства обявиха през изминалата седмица, че ще премахнат ограниченията за преминаване на границите си за граждани на други държави-членки през следващите дни и седмици.

Италия изглежда се приближи до желания координиран и поетапен подход на ЕС, като обяви в събота, че ще отвори границите си за туристите от ЕС и Шенгенското пространство на 3 юни и ще премахне 14-дневната карантина.

Първата европейска държава, която блокира свободното предвиждане на своите граждани, има туристическа индустрия представляваща около 13 на сто от италианското БВП. Новините за поетапното разхлабване на мерките се приема плахо от хотелиери, които се борят за оцеляване. 

Австрия обяви, че ще отвори отново границите си с Чехия, Словакия и Унгария на 15 юни - на същата дата обновената забрана на ЕС за международни пътувания извън блока ще спре да действа.

Германия, която също влезе в рецесия, обяви, че ще отвори границата си с Дания през следващите дни, а на 15 юни и за граничещите с нея държави - Франция, Австрия и Швейцария/

Германия призова своите граждани да не пътуват в чужбина до тази дата, докато външният министър Хайко Маас призова Полша и Чехия също да отворят изцяло своите граници, за да позволят веригите за доставки да се възобновят.

Чешката република обаче заяви, че няма преговори с Мюнхен, тъй като ситуацията с коронавируса в Германия не е толкова стабилна, колкото в другите й съседки. Тази седмица Полша удължи строгия си граничен контрол с още един месец.

Планираното от Германия облекчаване на ограниченията по границите дойде, въпреки увеличаването на новите случаи на коронавирус, като институцията за обществено здраве в страната, Институтът Робърт Кох, заяви, че макар репродуктивното число на коронавируса да е над 1 няколко последователни дни, това не е значителна причина за безпокойство.

„Ние сме много уверени и доволни, че всичките ни мерки и огромните ограничения от последните седмици са успешни“, каза германски министър пред Deutsch Welle.

Макар и предпазлива, Франция също призова за координирано европейско възобновяване на свободното придвижване. Там обаче може да се вземе решение за ограничаване на хора от определени страни, в които вирусът все още е много по-активен, заяви министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер в събота.

В петък Словения стана първата европейска държава, която отвори границите си за всички граждани на ЕС, като премиерът обяви прекратяване на коронавирусната епидемия на страната, въпреки че все още се съобщава за нови инфекции.

Междувременно Латвия, Литва и Естония създадоха първия в ЕС „балон за пътуване “ в условията на COVID-19, отваряйки своите граници една към друга.

Литовският премиер Саулиус Сквернелис определи решението като "възможност за бизнеса да се отвори отново и блясък на надежда за хората животът им да се възстановява нормално".

В новото си ръководство ЕС заяви, че отварянето на границите е „важно не само да се върне икономиката по пътя към пълно възстановяване, но и по социални и семейни съображения“, добавяйки: „Много семейства са издържали дълги периоди на раздяла, за да помогнат за преодоляване на пик на вируса."

Първоначалните доклади предполагат, че повечето държави-членки ще се съобразят с посочените от ЕС препоръки.

За разлика от ЕС, Обединеното кралство обмисля въвеждането на задължителна 14-дневна карантина за първи път от началото на пандемията, като Борис Джонсън миналата седмица обяви, че скоро ще е моментът да се въведе тази мярка.

Около 18,1 милиона души пристигнаха във Великобритания между 1 януари и когато започна блокирането в повечето страни - 23 март. Цифрите, публикувани от депутата от лейбъристите Стивън Дъути, показват, че само 273 от тези пристигания са официално поставени под карантина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин