По пътя на балканджиите в Централен Балкан - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По пътя на балканджиите в Централен Балкан
Автор: Peika.bg
По пътя на балканджиите в Централен Балкан

Пренасяме се в Централен Балкан, за да изминем маршрута "По пътя на балканджиите"!

Той преминава през Парков участък "Стоките" на Национален парк "Централен Балкан". По време на изминаването му ще се запознаете с живота на балканджиите и връзката им с планината. Те са българска етнографска група, населяваща Стара планина и Предбалкана.

Пътеката започва при водослива на Турски дол с Пръскалска река. По време на маршрута ще видите едни от най-красивите части на Национален парк "Централен Балкан". Преходът е с дължина малко по-малко от 10 километра, а продължителността му е 6 часа. Най-високата точка по маршрута се намира на 1372 метра надморска височина, което означава, че денивелацията е сравнително сериозна (повече от 500 метра).

От край време тези земи са люлка на българщината и хранилище за националната ни култура. Маршрутът "По пътя на балканджиите" следва стъпките на тези горди планинци, разказва за техните селища и особеностите на техния бит и култура.

Началото на маршрута е от гр. Априлци, кв. Видима, по билото на Турски рид. От там продължавате по Пандушка пътека, пресичате Турски дол и след преход през гора ще стигнете до малка полянка на Илчов средок. От нея се откриват едни от най-забележителните панорами в целия Централен Балкан. Именно тук можете да научите редица легенди за върховете и местностите, които ви заобикалят. Много от тях са свързано с митичния образ на Крали Марко.

По пътя на балканджиите в Централен Балкан

Едно от най-любопитните предания твърди, че юнакът живял на връх Ботев (Юмрукчал), а престолът му бил на скалистия Юмрука (Малкия Юмрук). В равните места около връх Ботев той имал ниви, които засявал с жито. След жътва струпвал снопите на двата върха Малък и Голям Кръстец, за да се сушат. На Големия и Малкия Купен пък Крали Марко кладял снопите, след което вършеел на Маркови хармани в югозападното подножие на връх Амбарица. Минали дълги години и изведнъж снопите, житото, сламата, тронът се вкаменили и така се образували едни от най-емблематичните върхове в Централния Балкан.

От полянката на Илчов средок следва преход по хоризонтала, с леко спускане, докогато стигнете до местността Свиновете. Там пътеката се разделя на две. Единият маршрут отвежда към Чакалото на Турски дол и началото на местността Плевнята. Другият маршрут продължава до паметника на Цанко Дюстабанов. Изборът е ваш - приятни часове в планината!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин