Погановски манастир: Като птичка в полето - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Погановски манастир: Като птичка в полето

Погановският манастир прилича на птичка, кацнала да си почине в полето. Намира се на левия бряг на река Ерма... само че от другата страна на границата със Сърбия. На заден фон се издига внушителна скална стена, а сградите на манастира са в центъра на равна, зелена поляна. Дворът е красиво подреден и поддържан. Ако дойдете тук напролет, ще почувствате как очите ви истински си отпочиват от толкова зеленина.

Разстоянието от София е около 80 км, а последните километри от пътя са толкова живописни, че чак няма да ви се иска да пристигнете! Пътят се извива по ръба на отвесни скали, като от време на време влиза в грубо оформени тунели, а през цялото време от едната ви страна се вие буйната Ерма.

Самият манастир носи името „Свети Йоан Богослов“ и е истински спокойно място, особено ако не случите на автобус с български туристи . Стенописите в църквата са от 1499 г., както гласи надписът над входа й. Смята се, че обителта е построена около 100 години по-рано.

От 1879 до 1920 г. (Ньойския договор) манастирът е в пределите на България. Точно тогава го посещава Алеко Константинов с група туристи и в пътеписа си "Какво? Швейцария ли?" го описва така:

"Слизаме на Погановския манастир. Бедният манастир. Да останеше на неговите полусрутени сградици, и десет в година не би се полакомили да го посетят, макар че от магерницата му стърчи комин, строен от великия защитник на Перник, от Кракра. Какъв поразителен контраст между вехтите полуизгнили къщички и величествените отвесни скали, които се издигат зад тях, и девствените гори, които ги окръжават."

В наши дни манастирът е спретнат, измазан, a до старата сграда се строи нова, в която ще могат да нощуват поклонници. Околностите на манастира пък са чудесно място за разходка.

Полезна информация: След граничния пункт при Калотина продължете в посока Пирот и Ниш и следете за табели, които посочват отбивката вдясно за село Суково и Погановски манастир. Продължете през село Суково, след което вляво се намира Суковският манастир, а още малко надолу по пътя е и Погановският манастир. Можете да си купите свещи и с динари, и с български левове.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин