Туризмът в Рим – съвети - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Туризмът в Рим – съвети
Автор: Вероника Иванова
Туризмът в Рим – съвети

Вечният град съвсем основателно се е превърнал в мечтана туристическа дестинация за хора от цял свят.

В случай, че и ти си сред тях, то може би следващите съвети ще са ти от полза:

Транспортът

Още на летището е твърде вероятно да бъдете посрещнати от таксиметрови шофьори, които предлагат уж изгоден превоз до самият град. Това, обаче, е доста скъпо удоволствие и ние ви съветваме да хванете влака или някое от бусчетата, които се намират в близост.   

За придвижване из Рим най-удобният транспорт е метрото, като има две линии – “А” и “В”. Първата може да хванете, в случай че искате да стигнете до площад  Испания или Ватикана, а втората има спирка на Колизеума. Метрото минава на всеки 2-3 минути, но почти винаги е претъпкано, особено в пиковите часове.

Друг транспорт, който също можете да ползвате са автобусите, които се разделят на 3 категории – градски, точни и експресни, като последните спират само на някои спирки на по-големи разстояния.

Нощувките

Най-добрият вариант, в случай че сте решили да се придвижвате с метрото е да намерите хотел в близост до някоя от спирките му, за да нямате проблеми с придвижването. Разбира се, къде ще изберете да нощувате зависи най-вече от финансите, с които разполагате.

Опасностите

Едно от нещата, от които трябва да се пазите са мошениците, които обикновено посрещат новодошлите туристи още на летището. Те са чернокожи търговци, които предлагат всевъзможни сувенири и аксесоари за телефон, и в случай че си купите нещо от тях, ви дават допълнително друго нещо, уж като подарък, а след това започват да искат пари и за “подаръка”. Със сигурност няма да ви оставят намира докато не платите, така че по-добре стойте далеч от тях.

Освен с многото измамници, градът е известен и с високата улична престъпност, така че най-добре си дръжте нещата така, че крадците да нямат шанс да стигнат до тях.

Друга потенциална опасност може да възникне при пресичане на улицата. Тук трафикът е голям, шофьорите карат бързо и рядко спират на пешеходните пътеки – затова пресичайте с повишено внимание.

Туризмът в Рим – съвети

Храната

В случай че решите да седнете в заведение, добре е да изпробвате италианската кухня. Непременно си поръчайте паста, пица или сладолед – те са сред най-вкусните, типично местни храни.

Ако пък сте решили само да се разхождате, непременно си носете суха храна и бутилка за вода – в Рим има много чешми, откъдето може да си напълните вода.

Туризмът в Рим – съвети

Особености на мястото

Много голяма част от италианците не говорят английски, така че ако ви се наложи да питате някого за информация, то ще трябва да зададете въпросът си на италиански. Другият вариант е френският, тъй като шансът да попаднете на някой, който го разбира е доста по-голям.

В града има и информационни точки, където също могат да ви упътят, като там персоналът, естествено, говори английски. Освен това във всички хотели и места за отсядане обикновено на туристите се предоставя безплатна карта на града, така че може да не ви се наложи да прибягвате до услугите на местните жители, които да ви упътват.

Туризмът в Рим – съвети

Ако сте решили да посетите Рим, то най-добре ще може да разгледате забележителностите му  извън разгара на сезона. През цялото лято, а и пролетта тук гъмжи от народ и няма да можете да усетите мястото в цялото му величие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин