Приказна красота - езерата на Италия част 4 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказна красота - езерата на Италия част 4
Автор: Елена Исаева

Лаго ди Комо е следващото по големина езеро, намиращо се в Северна Италия. То заема площ от 146 кв. км. Интересно за него е, че със своите 400 м дълбочина, на места и до 425 м. се нарежда сред най – дълбоките езера в Европа, а дъното му е повече от 200 м. под морското развнище, формата му наподобява обърната надолу буква У.

 

Може би Лаго ди Комо е и от най – посещаваните езера в Италия за почивка или екскурзия. Свидетелство за това са многбройните луксозни и богато украсени вили и имоти на известни и богати личности от времето на Плиний Млади и до днес. Някои от тях имат огромни градини, в които благодарение на изключително благоприятния климат се отглеждат уникални, дори и тропически растения.

Приказна красота - езерата на Италия част 4
Снимка: pixabay.com

 

Една от най – известните вили край езерото е възпомената и в романа на Стендал „Пармският манастир“. През 1818 г. писателят е бил гост на тогавашния собственик на вилата, неаполитанският банкер и политик Джанбатиста Сомарива. Вилата има площ около 70 000 кв. м., строена е през 1690 г. за миланския търговец Джорджо Клеричи, на територията, на която има великолепна градина с италиански стълби, на които могат да се видят скулптури и красиви фонтани. Последно вилата е купена от принцеса Мариане от Насау като сватбен подарък на дъщеря и Карлота, чието име носи вилата и днес.

Вила Балбианео се намира на западния бряг на езерото. Известна е със своите терасовидни градини. Строена е в далечната 1787 г. на мястото на францискански манастир, като последно в нея е живял известният италиански изследовател Гуидо Монцино, водил първата италианска експедиция на връх Еверест през 1973 г. Интересно е да се отбележи, че неговият баща Франко Монцино е основал италианската верига супермаркети Станда.

Красиви са и вилите д‘ Есте, Мелци и други, където можете да се наслаждавате на богато украсени и подредени градини с цветни лехи, оранжерии с редки цветя, параклиси, японски градини, може да се каже, че рододендронът е на почит по цялото крайбрежие на езерото Комо.

Приказна красота - езерата на Италия част 4
Снимка: pixabay.com
.

Езерото Комо има място и в киното. Тук са заснети редица филмови сцени на светонопредставяни филми, като „ Бандата на Оушън“, „ Казино Роял“, епизоди от Междузвездни войни и други.

Някои от най – живописните и интересни населени места край езерото Комо са едноимения град Комо, Беладжо, Леко, Белано, Менаджо, Варена, Малграте, Ардженьо и други.

Което и населено място да си харесате, няма да съжалявате. Езерото Комо със своята красота и чистота е привличало посетители от древни векове до днес. Благоприятният климат, кристалните чисти синьо – зелени води, големият брой слънчеви дни в годината, са фактори, които са важни за местните, както и за туристите, които идват целогодишно за своята почивка. По цялото крайбрежие има множество хотели, почивни бази и места, които предлагат повече от отлични условия за престоя ви, обслужването също е повече от добро. А красотата, от която ще сте заобиколени е неописуема, няма равна на себе си.

Езерото винаги е привличало и продължава да привлича артистични натури, хора на изкуството, поети, композитори и писатели, които посещавайки го, получават вдъхновение за своите произведения и сценични прояви.

Посетете някое от тези местенца, ако имате възможност. Може да получите и вие вдъхновение за творчество и слава.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин