Приказна красота - езерата на Италия част 5 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказна красота - езерата на Италия част 5
Автор: Елена Исаева
Приказна красота - езерата на Италия част 5
Снимка: pixabay.com

Лаго д‘ Изео е сравнително по - малко езеро на територията на Северна Италия. Разположено е в подножието на Бергамските Алпи, заема мястото на древен планински ледник и има стръмни брегове. В средата на езерото се намира Монте Изола – най – големият населен езерен остров в Европа. В миналото островът е бил любим ловен резерват на местната аристокрация. Постоянните жители на острова наброяват около 1700 души. През лятото броят им се увеличава от хората, които имат вили тук. Езерото също се ползва и за местно корабоплаване, а също е и воден рай за ветроходството.

На Монте Изола може да наемете автобус или мотоциклет за своята опознавателна обиколка. Мястото е прекрасно, спокойно, има кестенови и маслинови горички, редуващи се с малки селца, пътувайки из него, имате усещане, че сякаш времето е спряло. Всяко едно от населените места си има своето очарование и заслужава вниманието ви. Пескиере Маралио е първото от тях, което ще ви посрещне, слизайки от корабчето. Може да посетите и Сивиано, Сенсоле, Масе и други. В което и да отидете ще имате възможност да се докоснете да най – автентичния живот сред природата. Основният поминък на хората тук е риболов и отглеждане на маслинови дървета.

 

Приказна красота - езерата на Италия част 5
Снимка: pixabay.com

Едноименото градче на езерото Изео е едно от най – красивите по крайбрежието.  Ловере и Сарнико също предлагат своята красота и автентичност. Ако търсите спокойствие и уединение, то мястото е около езерото Изола, но избягвайте летните месеци, защото тогава има и доста туристи.

Лаго ди Лугано е друго по – малко по площ и населеност езеро, но разбира се и то не отстъпва по красота и чистота. То също поделя бреговата си ивица между Швейцария и Италия, като по – голямата площ принадлежи на Швейцария. Езерото е плавателно, а на места това е единствената възможност да се достигне до някои от населените места по крайбрежието му.

Основният и най – важен град по крайбрежието е швейцарският Лугано, който се явява и третият по важност финансов център на страната. Градът е уникално съчетание между италианския и швейцарския начин на живот. Тук няма да скучаете, наред с красивата и девствена природа, ще имате възможност да разглеждате богати на произведения художествени галерии, шикозни магазини, може да се разхождате из малки калдъръмени улички, на които няма да са изненада често срещаните швейцарски банки.

Лугано е единственото езеро, над което е построен мост, по който пътуват дори и влакове, свързващи Милано и Цюрих.

Покрай езерото има и други по – малки населени места, които също преразполагат към приятна разходка и релакс.

Езерото Лаго д‘ Орта е още едно водно бижу, намиращо се в близост до Лаго Маджоре (само на има няма 30 –тина км.). То също предлага на туристите изключително спокойствие, простота и красива природа. Тук, за разлика от шумните население места с многобройни заведения е доста тихо, няма лъскави хотели, в които потокът от хора е огромен. А в главното градче по крайбрежието дори няма и автомобили. Мястото все още не е придобило голяма популярност, което му дава предимство да остане непокътнато и желно точно за хората, които искат да изкарат определено време на закътано, красиво и недокоснато от шумната цивилизация сред природата място. Ако имате нуждо от такъв тип почивка, то това е мястото.

В Италия има и други езера, които предлагат спокойствие и природна чистота като Лаго ди Мергоцо, Лаго ди Варезе и други. Въпрос на личен избор е, какво точно искате да правите и каква възможност имате за годишната си ваканция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин