Провинциалните игри на баските – Билбао, Испания - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Провинциалните игри на баските – Билбао, Испания
Автор: Елена Исаева

Билбао е най – големият град в Баската автономна област в Северна Испания, красиво разположен по бреговете на Бискайския залив. Пристанището на града е едно от най – големите в Испания, което подпомага силно и икономическото му развитие. Билбао е красив, интересен и много посещаван испански град, в който има доста неща, които да правите и разгледате.

В Билбао се намира екстравагантният музей на Гери Гугенхайм, в който има  19 галерии с временни изложби на съвременното изкуство, баските художници, включва и шоуто на Дейвид Хокни, Ричард Сера и други.

Провинциалните игри на баските – Билбао, Испания
Снимка: pixabay.com

 

Интересен е и Музеят на изящните изкуства, както и редица други музеи и забележителности. Можете също да си направите разходка по моста Зубизури или по моста Бискай, или да отидете на плаж. Независимо от колебливото време, тук лято може да има от юни до септември, бързо се сменят температурите, но пък и достатъчно слънце има. Или се разходете по тесните, криволичещи улици в старата част на града, хапнете тапас в някой от многобройните барове, или се освежете с едно сутрешно кафе на Пласа Нуева и наблюдавайте как се събужда града и се подготвя за началото на новия ден. А ако не се страхувате от височини, качете се на въженото влакче, което ще ви отведе към увеселителния парк Арчанда.

Провинциалните игри на баските – Билбао, Испания
Снимка: pixabay.com

 

В Билбао никак няма да скучаете. Освен всички забележителности, музеи, атракции и заведения, градът предлага още забавления и зрелищни събития, които могат да привлекат вниманието и  да разбудят спортсменския ви дух. Ако имате късмета да се намирате в Билбао през месец август, в рамките на 3 дни ще станете свидетели на неумиращи провинциални традиции – празненствата на пъстрата Голяма седмица (Асте нагусия), където силни мускулести мъже премерват сили и издръжливост в Традиционните игри, провеждани на централния стадион в Билбао. Постиженията им са повече от впечатляващи, особено в категорията по вдигане на камъни, където се вдигат тежести до 325 кг, или въртене на 100 – килограмова топка около врата. За хората със слаби нерви се провеждат и по – леки състезания, като например бързите и динамични игри с топки и дърпане на въже, пренасяне на гюмове с мляко, или мъже, които се надбягват с чували, пълни с жито. Ако ви доскучае може да пробвате заедно с участниците да вдигнете каруца или пък нещо по – леко като косене на трева. Борбите и съревнованията са оспорвани, но и забавни. За дамите се предлага измерване на бързина при рязане с трион.

Тези игри поддържат духа на баските и позволяват съхранението на традициите в бита и начина им на живот. Много са забавни, различни и интересни. Насладете им се при първа възможност.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин