Ранно пиле рано ходи на кино - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ранно пиле рано ходи на кино
Автор: Мария Ангелова
Ранно пиле рано ходи на кино

За предизвикателствата, които отправят студентите от своите филми и интересните акценти от тазгодишното издание на студентския филмов фестивал „Ранно пиле“ разказва основателят му Алексей Христов.

- С какво е уникален кинофестивалът "Ранно пиле"?

- С това, че беше първият филмов фестивал само за студентско кино. През 2005 г. "Ранно пиле" бе създаден, за да даде възможност на българските студенти по кино и телевизия да покажат своите учебни творби. В много случаи, както се видя от деветте издания досега, това са напълно завършени и добри кинематографични творби. От третото издание на фестивала показваме и чуждестранни филми на студенти по кино и от други страни. И така до настоящето юбилейно 10-о издание на "Ранно пиле", на което ще се състезават студентски филми от 37 държави от цял свят.

На фестивала се показва конкурсна програма и жури, председателствано от студента, спечелил голяма награда на предишното издание на фестивала, връчва 10 награди. Те имат парично изражение, което очакваме да бъде инвестирано в следващ филмов проект. С това е уникално "Ранно пиле", че е международен студентски форум за кино, единствен по рода си в България.

- Няколко акцента от тазгодишното издание?

- На Ранно пиле 10 ще бъдат показани 122 филма. Държавите, от които са изпратени, са толкова много и различни, че сами можете да предположите колко разнородна е програмата. Разбира се, има няколко тематики, които винаги ще бъдат актуални - любовта, приятелството, семейството, социалните проблеми, войните. Подготвили сме и допълнителна селекция от най-успешните български професионални филми, правени през последните години - "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" на най-добрия български документалист и член на журито на Ранно пиле 9 - Костадин Бонев, и два филма на участници и носители на награди на предишни издания на фестивала - "Още една мечта на Николай Мутафчиев" и "Три дни в Сараево" на Николай Тодоров.

- За каква публика е "Ранно пиле"?

- Ранно пиле е фестивал за всички, които обичат киното. За професионалисти и за любители. За млади, стари и дори малки деца. Филмовото разнообразие е толкова голямо, че всеки човек, без значение от възраст, професионална насоченост или социално положение, би могъл да открие нещо свое, нещо лично и нещо, което може да го развълнува.

- Какво се случва с филмите след фестивала? Достигат ли други екрани?

- От няколко години се стараем да поддържаме живота на филмите и след края на фестивала. Обикновено той приключва с дипломирането на режисьора, което е дори малко тъжно. Десетгодишната история на фестивала ни е дала възможност да съберем един архив от над 600 филма, между които са и първите стъпки на режисьори, чиито имена вече четем не само във финалните надписи на големите екрани, но и все по-често в медиите, като едни от най-големите успехи на българското кино. И на нас, и на публиката ни е ужасно интересно да надничаме в миналото, точно за това поддържаме фестивала целогодишно с прожекции от архивите в различни заведения, културни пространства и фестивали за разнородни изкуства.

*

"Ранно пиле" се провежда от 6 до 11 ноември в салоните на Дом на киното и новото кино G8. Повече информация и програма на фестивала "Ранно пиле“

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин