Римският пантеон – храм на всички богове - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Римският пантеон – храм на всички богове
Автор: Елена Исаева
Римският пантеон – храм на всички богове
Снимка: Елена Исаева

Вечният град – Рим е може би сред най-посещаваните в цял свят. Столицата на Италия е толкова очарователна, красива и пълна с интересни забележителности, музеи, статуи и други паметници, които говорят за славната история на римляните.

 

Едни от задължителните забележителности, които не трябва да пропускате докато сте в Рим са Колизеума, Базиликата Свети Петър, Ватикана и Ватиканските музеи, площад Испания, площад Венеция, площад Навона, монументът на Виторио Емануеле II, Римският форум, Пантеона и множество други интересни кътчета в този необичайно красив и привлекателен за туристите град.

Римският пантеон – храм на всички богове
Снимка: Елена Исаева

Една от най-интересните забележителности в римската столица безспорно е Пантеона. В буквален превод от старогръцки означава „храм на всички богове“. Сградата е наистина много внушителна, както със своите размери, така и с интересната си архутектура. Намира се съвсем близо до площад Навона, а около самия Пантеон има няколко кафенета и ресторанти, от които може да му се насладите, докато пиете кафе или хапвате вкусна италианска пица.

Смята се, че Пантеонът е построен още по времето на император Адриан  - 118 – 126 г. Той е бил изграден на мястото на много по-стар пантеон още от времето на Агрипа, който е бил почти напълно разрушен. Този величествен Пантеон е издигнат като символ на деветте божества на седемте планети от официална религия в Древен Рим.

Интересното при Римския пантеон е, че разположението на входа му е нетипично, както за гръцката така и за римската култура. Входът му се намира от северната страна и поради тази причина слънчева светлина прониква само през дупката на тавана, която се нарича окулус, който винаги е бил изграждан на най-високата точка на купола на дадената сграда. Отворът на купола на римския пантеон е наистина огромен и много внушителен, той е цели 9 метра и винаги е даван като типичен пример за окулус. Той символизира бог Аполон и освен това служи за намаляване на тежестта на самия купол, който е наистина огромен. Фронтона на пантеона се поддържа от шестнадесет масивни колони, които са дялани в Египет и тежат около 60 тона.

Римският пантеон – храм на всички богове
Снимка: Елена Исаева

По своята същност пантеона представлява ротонда с дължина от 84 метра, ширина 58 метра и височина в най-високата си точка от 58 метра. Пред входа на пантеона, на самия площад има красив фонтан с интересен египетски обелиск в средата му. Обелискът е висок малко над 6 метра и е изработен от червен гранит още по времето на Рамзес II.

Когато прекрачите прага на пантеона ще бъдете също толкова изумени, колкото и гледайки го отвън. В апсидата на главния олтар може да видите копие на византийска икона на Богородица, чиито оригинал се намира във Ватикана. Вътре още се намират гробниците на италианските крале Виторио Емануеле II, Умберто I и на кралица Маргарита Савойска. В този „божествен храм“ е погребан и един от най-великите художници на всички времена – Рафаело.

Хубаво е този обект да се посети с екскурзовод, защото може да ви разкаже много интересни и малко известни факти за самия пантеон, както и за времето, в което е бил построен.

Пантеонът е част от местата, на които се развива действието в книгата на Дан Браун – Шестото клеймо, който по-късно е пренесен и на големия екран под името Ангели и демони.

В наши дни освен, за музей, с хиляди посетители всяка година, пантеонът се използва и като църква, в която все още се извършват различни големи ритуали по големите религиозни празници.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин