Рорайма – красота между три държави - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рорайма – красота между три държави
Автор: Peika.bg

Планината Рорайма е едно от най-интересните планински образувания в Южна Америка и е най-високата в планинската верига Пакарайма.

Планината е граничната точка между Венецуела, Бразилия и Гаяна и по-голямата част се намира във венецуелския национален парк Канайма. Рорайма е считана за част от най-старите геоложки формации на Земята, а най-високият й връх е Маверик Рок на 2810 метра в южния край на платото, което се намира във Венецуела.

Рорайма за първи път е описана от английския изследовател сър Уолтър Рали през 1596 г. Стигането до платото на върха е било трудно, но то е било покорено през 1884 г. от Еварард Им Търн по залесена рампа, като този маршрут се ползва и до днес.

През 2006 г. Рорайма беше дестинация за двучасова телевизионна документална творба „Истинският изгубен свят“ (The Real Lost World) като в предаването няколко модерни изследователи тръгват по стъпките на Им Търн и Хари Пъркинс, които изследвали флората и фауната на планината в средата на 19-и век. Говори се, че именно техните приключения са вдъхновили сър Артър Конан Дойл да напише своята приключенска книга „Изгубеният свят“ (1912).

Пътеките до платото на планината са добре маркирани, но много хора се губят горе, защото има приличащи си пътеки, а постоянната облачност и необичайните скални образувания пречат на видимостта. С кола пътят до горе е труден, освен ако не е джип, а пеша отнема около ден. Обикновено отиването и връщането до връх Маверик отнема около 6 дни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин