Щастливата Арабия: Абу Даби и Кувейт - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Щастливата Арабия: Абу Даби и Кувейт
Автор: Албена Пехливанова

Въпреки че под Arabia Felix (Щастливата Арабия) античните автори са имали предвид тази част от Арабския полуостров, където днес се намира Йемен, през последните години истински щастлив е друг ъгъл на Арабия - Абу Даби и Кувейт.

Абу Даби

Можете да усетите аромата на икономическия бум заедно с вятъра на пустинята. Настъпи часът на Абу Дабу – стъклени небостъргачи, 5-звездни хотели, и Масдар Сити в строеж. Градът-източник, както се превежда Масдар Сити, е първият в света, който ще разчита изцяло на енергия от соларни панели и възобновяеми източници. Няма да има автомобили. Началото на строежа на проекта на британския архитект Норман Фостър е поставено през 2008 г., а краят (след като беше малко отложен заради икономическата криза) се очаква през 2025 г.

Освен технологично Абу Даби се развива и туристически. Ръстът на туристите е 22% за последната година, има директни полети от все повече дестинации, хотелските комплекси са като излезли от 1001 нощ. Добавете към всичко това Ферари парка, провеждането на кръг от Формула 1, регатите, голф състезанията...

Кувейт Сити

За разлика от Абу Даби и близкия Дубай, Кувейт Сити не е толкова притегателен за европейските и американски туристи, но пък затова е успял да запази повече от автентичния арабски облик на центъра си. Това обаче едва ли ще остане още дълго време така. Кувейт е една от най-богатите страни в Персийския залив, а 5-годишния план за развитие, който е приет през 2012 г., предвижда инвестиции от милиарди долари в строителство и обновяване на града-държава.

Като символ на възраждането след бурното минало в началото на 90-те години на миналия век, се издигат кули – Кувейт Тауърс, кулата Ал Хамра (най-високата в страната) и Кулата на Освобождението. Само на няколко минути с такси от сградата на парламента (проектирана от автора на операта в Сидни Йорн Утзон) е традиционният арабски пазар (сук) Ал Мубаракия, където е в реда на нещата да се изгубите измежду уличките, щандовете с риба, подправки и антиквариати. 

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, любопитни традиции и съвети за пътуване!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин