Синият прозорец на Малта - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Синият прозорец на Малта
Автор: Мира Янева

Не би могло да съществува по-поетично име за едно скално образувание – Синият прозорец в Малта. Заради живописната 100-метрова арка от пясъчник прииждат хиляди посетители, които се гмуркат под нея, плават край нея, изпробват фотографските си умения или посядат на края й.

Синият прозорец (Azure Window на английски, Tieqa Żerqa на малтийски) се намира в залива Дуейра на остров Гозо (вторият по големина остров в Малта).

Преди Синият прозорец да придобие сегашната си форма, тук е имало две пещери, части от които са пропаднали. Скалата е не особено здрава и продължава да се руши и днес. Големи късове скала се отчупват от арката и падат в морето, поради което властите в Малта се опитват да ограничат разхождащите се върху нея туристи. През 2012 г. голямо парче скала се откъсна и направи отвора още по-голям.

Предизвикателство за гмуркачите е намиращата се под Синия прозорец друга известна забележителност - Синята дупка. До нея се достига по 80-метров тунел, а подводният свят включва морски кончета, октоподи и интересни рибки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин