Синият прозорец на Малта - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Синият прозорец на Малта
Автор: Мира Янева

Не би могло да съществува по-поетично име за едно скално образувание – Синият прозорец в Малта. Заради живописната 100-метрова арка от пясъчник прииждат хиляди посетители, които се гмуркат под нея, плават край нея, изпробват фотографските си умения или посядат на края й.

>

>

Синият прозорец (Azure Window на английски, Tieqa Żerqa на малтийски) се намира в залива Дуейра на остров Гозо (вторият по големина остров в Малта).

Преди Синият прозорец да придобие сегашната си форма, тук е имало две пещери, части от които са пропаднали. Скалата е не особено здрава и продължава да се руши и днес. Големи късове скала се отчупват от арката и падат в морето, поради което властите в Малта се опитват да ограничат разхождащите се върху нея туристи. През 2012 г. голямо парче скала се откъсна и направи отвора още по-голям.

Предизвикателство за гмуркачите е намиращата се под Синия прозорец друга известна забележителност - Синята дупка. До нея се достига по 80-метров тунел, а подводният свят включва морски кончета, октоподи и интересни рибки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин