Старинните бани в село Баня - чисто нови - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Старинните бани в село Баня - чисто нови

В село Баня край Разлог извират има-няма цели 72 минерални извора. Температурата на лечебните им води е между 37 и 57 градуса. Но не е нужно да имате нужда от лечение, за да посетите селото. Даже напротив - двете старинни бани – старата турска баня и старата българска баня - наскоро са обновени и превърнати в чудесно място за семейна екскурзия.

Край тях е изградена зона за игри, в която водата е основен елемент. Няколко съоръжения – ръчна водна помпа, бент, метално колело с масичка за игра с пясък, метално колело с лопатки и Архимедова спирала, онагледяват физични закономерности. Така децата не само ще си играят, но и ще могат да научат интересни факти и закони. Съоръженията са достъпни и за деца с физически увреждания.

Старата българска баня и старата турска баня са вариант на римските антични баниТе са свидетели на превратностите на миналото и разказват за древната традиция на балнеологията в региона.

Селото разполага и с туристически информационен център с аниматори и екскурзоводи. Намира се на 7 км от Разлог и на 6 км от Банско.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин