Судан – една нетипична дестинация за приключенци - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Судан – една нетипична дестинация за приключенци
Автор: Peika.bg
Судан – една нетипична дестинация за приключенци

Судан изглежда като едно прекалено далечно място и не се възприема като туристическа дестинация. Причините за това са парещото слънце на пустинята, хаосът, войната и мизерията. И въпреки че има истина в тези думи, Судан е и екзотика, приключение, пустинна красота и определено заслужава да му се даде шанс.

Малко са хората, които избират Судан за своята екскурзия, но тези, които го правят, имат възможността да разгледат многобройните храмове, гробници и пирамиди, които са дори повече от тези в Египет. Интересен факт е, че Судан е страната с най-много пирамииди. Те са толкова недокоснати от хората, че са покрити с пустинен пясък, който някак ги предпазва и скрива от погледите ви.

Судан оаче впечатлява и с това, че там се намира едно от най-добрите места за гмуркане в Червено море. Представете си дюни с прасковен цвята, Нил, а на юг и запад – зелени планини. Това, което ще ви направи впечатление тук, са най-вече хората. Те със сигурност са едни от най-приятелски настроените и гостоприемни местни жители, които ще срещнете някога.

Храмовете датират от времето, когато Сахара е била още зелена савана. Храмът на Солеб е един от най-забележителните исторически паметници в Судан. Построен е през XIV в. пр. н. е. от Аменхотеп III – същият фараон, който е направил и храма на Луксор.

Красиво порутените пирамиди на Нури, в близост до Карима, са разположени сред море от оранжев пясък. Те са едни от най-романтичните пирамиди в Судан. Датират от VII в. пр. н. е., като това са най-старите и най-големи пирамиди в страната.

Можете да срещнете търговци на камили като този на снимката. Той превозва около 300 камили от Дарфур до Египет, като това му отнема 1-2 месеца. Търговците на камили предпочитат да осъществяват пътешествието си през лятото, защото според тях през зимата е много студено (30 градуса явно на тях им се струват малко).

Привидно незначителният и изоставен днес град Керма има богата история зад гърба си. Това е един от най-старите необитаеми градове в Африка и място с голямо историческо значение. Градът е бил столица на Царството на Куш и важен търговски център с Египет. Царете са построили в Керма две странни фигури, наречени „дафуфи“, за които така и не става ясно за какво са били използвани, но се предполага, че са служили за религиозни цели.

Някога модерният град Карима днес е градче с неособено голямо значение, но в миналото това е била свещена земя за египтяните. Те смятали, че планината е дом на бог Амон. В подножието на планината са запазени Храмът на Амон и Храмът на Мут, египетската богиня на небето. В Нага има храм на Амон, датиращ от I в., както и Храм на Лъва, построен в чест на бог Апедемак, който имал глава на лъв.

Интересен факт е, че има две основни групи пирамиди в Бегравия, най-известните пирамиди в Судан, разделени от няколко хиляди метра пясъчна пустиня. Общо са 100 пирамиди или по-скоро останки от пирамиди. Причината, поради която на повечето пирамиди им липсват върховете, е защото италиански археолог, който през XIX в. мислел, че в тях е скрито съкровище. Вместо да се захване с трудната задача да ги отвори, той просто отрязал върховете им и отана не намерил така желаното от него имане.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин