Тъжната история на социалистическата гора в Арапя - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тъжната история на социалистическата гора в Арапя
Автор: Георги Василев

Къмпинг Арапя функционира вече около 50 години. Изключително живописен малък залив между курортите Лозенец и Царево, който предлага условия за гмуркане и сърф (едно от малкото места подходящи за сърф в България). Някогашният къмпинг вече не съществува поради безразборното застрояване на местността, започнало в началото на новия век. В момента има три хотела, безброй бунгала, десетина заведения и няколко къщи за гости.

В южната част на залива се намира нос Арапя, покрит с прекрасна иглолистна гора. Какво прави тази иглолистна гора на морския бряг, ще запитате? Една от характерните черти на иглолистните дървета е, че виреят на надморска височина над 1300 метра. Точно така - това не е обикновена иглолистна гора. Тя е изкуствено засадена по време на социализма в България. Целта на този тип гори е  да пазят плажовете от ветровете. Те се срещат по цялата морска ивица.

При последното ни посещение на къмпинга местни хора споделиха, че гората вече е частна собственост и предстои нейното изсичане и построяването на хотелски комплекс на нейно място. Разбира се, комплексът ще може да изпълнява първоначалното предназначение на гората, но тя отдавна се е превърнала в нещо много повече. Социалистическата гора на къмпинг Арапя е летен дом на много любители на почивката сред природата, като им предлага прохлада, сянка и уют. Истина е, че на Българското Черноморие не са останали много места, които предлагат точно това на летуващите, а малкото биват унищожавани всяка година.

Тази съдба вероятно няма да застигне само горичката на нос Арапя, а и други непокътнати места по брега на Черно море, докато не остане диво място и всичко не се превърне в един голям "комплекс". За това свидетелстват къмпингите около Созопол - "Градина" и "Смокиня", които са променени до неузнаваемост спрямо състоянието си преди 10 години и бележат началото на прехода от къмпинг към курортно селище. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Зина Желязкова, 15.08.2013 | 14:49
А знаете ли,че същата тази гора три пъти беше подпалвана това лято именно от така наречените любители на природата,които се настаняват там незаконно.И ако в момента се разходите до скалите пред гората,ще установите в каква голяма тоалетна се е превърнало това уникално кътче от къмпинг Арапя
Абонирайте се за нашия бюлетин