Топ 10 фестивали и празници в Хасково - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 фестивали и празници в Хасково
Автор: Мария Ангелова

Едва ли ви е нужен повод, за да посетите Хасково.

Културният календар на града е пълен с толкова много и разнообразни събития, че почти по всяко време на годината ще попаднете на нещо прелюбопитно. Ето и 10 от най-интересните културно-масови прояви в Хасково:

Осми септември, Рождество Богородично – Празник на Хасково

Хасково е известен като "Градът на Богородица" и от незапомнени времена празнува на рождения ден на Пресвета Дева Мария. В рамките на седмица, южният град кипи от мероприятия – панаир, концерти, изложби, състезания и какво ли още не. Кулминацията на тържествата е на Монумент Богородица.

Театрален фестивал

Благодарение на театър "Иван Димов", през месец юни театралното изкуство господства навсякъде в града – то е на сцената, на улицата, в парка, в нощния клуб. Разширената форма на представяне на театралното изкуство помага на много български актьори да се срещнат с публиката, а кръглата маса, с която по традиция завършват Театралните дни, провокира мисленето на специалисти и артисти.

Китна Тракия пее и танцува

Националният събор на народното творчество се провежда ежегодно през месец май в емблематичния за Хасково лесопарк Кенана. Организатори са община Хасково и Министерството на културата. Съборът цели да популяризира автентичния български фолклор. В Китна Тракия пее и танцува всяка година участват около 200 фолклорни колектива и индивидуални изпълнители.

Музикални дни „Недялка Симеонова“

През октомври се провежда международният конкурс за цигулари, носещ името на родената в Хасково световно известна цигуларка проф. Недялка Симеонова – първата българка с концерт в Карнеги Хол.

Национален конкурс за дебютна литература "Южна пролет"

Националният конкурс за дебютна литература се провежда ежегодно през месец април. За конкурса се приемат първи книги и киносценарии на автори до 40 години в следните жанрове: поезия (стихосбирки, поеми), проза (разкази, повести, романи), литературна критика и литературна история, филмови сценарии. В рамките на „Южна пролет“ се провежда и голям базар на книгата.

Национален конкурс-фестивал „С песните на Ари“

Ежегодно в началото на юни се провежда национален конкурс за стари градски песни и шлагери, именуван на хасковеца Аспарух Лешников – Ари (1897-1978), най-успелия българин на световната музикална сцена. По-старите поколения помнят Ари като певец на стари шлагери, някои са чували, че е бил известен в Германия през 30-те години на миналия век като първи тенор на изключително популярната тогава група „Комедиан Хармонистс”, но малцина знаят, че групата по онова време e прочута колкото „Бийтълс” през 60-те и е канена на турнета по цял свят, а тенорът Аспарух Лешников е наричан "Царят на горното Фа". Още по-малко известен е огромният принос на вокалния секстет „Комедиан Хармонистс” в джаза и популярната музика...

Фестивал Haskovo Jazz

Първото издание на фестивала Haskovo Jazz се провежда през 1997 г. Оттогава ежегодно в края на септември Хасково заживява с великолепието на джаз музиката. През годините форумът се утвърди като един от авторитетните национални джаз фестивали. Входът за всички прояви е безплатен. Основната идея е популяризиране на джазовото изкуство и възможност за изява на младите и талантливи изпълнители.

Отворен фестивал „Вълшебен свят”

Началото на отворения фестивал по бели денс, етно, хип-хоп, латино и съвременни танци „Вълшебен свят” бе поставено през 2006 г. С течение на годините, фестивалът се утвърди като международен форум на танцовото изкуство, на което изпълнители от страната и чужбина показват своите умения, обменят опит и впечатления, обогатят знанията си в професионалните начинания.

Фестивал за български хора и танци "Хайдушка софра"

Фестивалът за български хора и танци "Хайдушка софра" се организира от клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо". Идеята на това събитие е да популяризира и съхрани невероятната палитра на българските танци, превръщайки я в празник за града в първите дни на пролетта.

Ъкъдемия Каунь и вестник Каунь

("Каунь" на хасковски диалект е пъпеш.)

Основната цел на вестника и на Ъкъдемията е да се популяризират хасковския хумор и диалект, а също и да се даде сцена за изява на автори и творци. Ежегодно се връчва и престижната награда "Каунь" или "Баш Каунь на годината". В периода на осъществяване на дейността си Ъкъдемия Каунь провежда фестивал на клубовете на хумора от цялата страна, два фестивала на клоуните и два литературни конкурса с международно участие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин