Виченца - древен и красив шедьовър на изкуството - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виченца - древен и красив шедьовър на изкуството
Автор: Елена Исаева

Виченца е красив италиански град в Северна Италия, разположен в плодородна равнина на река По, отстоящ на приблизително равно разстояние от Верона и Венеция. Градът датира още от 157 г. пр. н. е., като част от Римската империя. В периода между 1404 г. и 1700 г., Виченца е част от Венецианската империя, което е видно и днес. Част от културно – историческото наследствао на града носи отпечатъка на венецианската архитектура и стил.

В своята дългогодишна история, грдът е принадлежал на различни могъщи империи, благодарение на това са запазени редица красиви старинни архитектурни сгради и паметници на културата и изкуството.

Виченца - древен и красив шедьовър на изкуството
Снимка: pixabay.com

Близостта на Виченца до Верона и Венеция, го прави още по – атрактивен и желан от туристите град.

В града са запазени многообразие от палати, църкви, художествени галерии, музеи и други. Във Виченца са творили известни италиански архитекти и художници. През XV век, Бартоломео Монтана, който е работил в няколко църкви, музея Сивико и на други места, Андреа Паладио и други.

Базиликата Паладия и музея Паладиано са едни от най – красивите творби – шедьоври на известния архитект Паладио, станали символ на града. Базиликата някога е строена като място за срещи на Великия съвет. Тук има художествена галерия, в която се организират изложби, както и постоянна изложба на самия архитект.

На площад Piazza dei Signori,на мястото на римския форум, днес се издигат две колони и кулата Torre di Piazza, наподобяващи тези на площад Сан Марко във Венеция.

Театър Олимпико впечатлява със своята архитектура, пореден шедьовър на архитекта Паладио, изцяло изграден от камък и дърво с циментова замазка. Ще се изненадате от оптическият ефект, който е получен – театърът не изглежда голям, но сцената му е огромна.

Друга интересна сграда е Ротондата, която е била преназначена за жилище на свещенник от Ватикана. Самата вила е строена по подобие на Пантеона в Рим, а от своя страна е станала вдъхновение за редица други сгради, по нейно подобие е построен дома на Томас Джеферсън във Вирджиния, САЩ.

Впечатляваща като архитектура е и сградата, в която днес се помещава музеят Сивико. Тя се откроява със своята красива фасада със серия от мраморни колони. В музея се съхраняват артефакти, произведения на изкуството и археологически находки от града и региона около него, които представят историята и живота на целия регион.

Не пропускайте и Музея Паладиано, където има артефакти и реликви, свързани със сттроежа на базиликата Паладия. Тук, в този музей ще имате възможност да се запознаете с живота на самия архитект Андреа Паладио.

Виченца - древен и красив шедьовър на изкуството
Снимка: pixabay.com

Разходете се по красивата улица Корсо Андреа Паладио в изсторическия център на града, където ще имате възможност да разгледате едни от най – впечатляващите сгрдаи и дворци, проектирани от архитекта. Разхождайки се, ще почувствате атмосферата и духа на Виченца, ще се потопите в историята на заможните и богати жители на този изключителен град. Освен с прочутите сгради, улицата е известна и с редицата магазини и ресторанти. Намерете вашия ресторант, вашето място, поръчайте ястие от местната кухня, изпийте чаша вино и се насладете на всичко, което ви предоставя този незабравим град.

Виченца е дестинация, която заслужава да бъде посетена поне веднъж в живота.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин