Виж последните в Европа жени, отгледани като мъже - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виж последните в Европа жени, отгледани като мъже

В една европейска държава и до днес съществува традицията жени да бъдат отглеждани като мъже. Научете техните истории и се запознайте с тях в снимките на българския фотограф Пепа Христова.

В Северна Албания, в Прокълнатите планини, създадени, според легендите, от самия Дявол, все още е жива традицията на клетвените девици - последните мъже-жени на Европа.

Канунът, местен традиционен закон, датиращ от Средновековието, позволява на жена от рода да поеме ролята на главата на фамилията при смърт на патриарха. Тази традиция е следствие на властващaтa тогава вендета - кръвно отмъщение между клановете. За новия си статус жената трябва да положи обет, че ще запази девствеността си завинаги.

Пълнолетни жени могат да положат клетвата, за да наследят своя загинал баща или брат, но и новоредени момичета могат да бъдат обявени за синове и отгледани като момчета, за да осигурят на семейството продължител на рода.

Макар и по-рядко, жените могат да направят тoзи оброк и за да избегнат уговорен брак с нежелан съпруг. Влизайки в мъжката роля, те очакват респект и благоволение в доминираната от мъже общност.

Клетвените девици или Burrnesh-и (от албанското burr – мъж) получават не само правата на мъж, но и са дълбоко уважавани в рода. Те вършат мъжка работа, обличат се в мъжки дрехи и се държат като мъже - в социален, а не в сексуален смисъл.

Приелите тази роля адаптират своя живот и поведение до такава степен, че с времето женското в тях постепенно изчезва.

Хакие (59) е отгледана като момче, след като дервиш предрича на родителите ѝ, че ще имат син.

 

Илмие (30) иска да бъде свободна и независима. В северната част на Албания само на момчетата е позволено да излизат сами от дома и да прекарват лятото с животните в планината. След смъртта на майка си, тя решава да изживее останала част от живота си като мъж. Илмие се грижи за поддържането на домакинството, но има и свободата, която мъжката роля ѝ дава.

 ***

Изложбата на Пепа Христова се открива на 1 септември в Националната галерия (пл. „Княз Александър I” 1), в присъствието на авторката, и ще може да бъде посетена до 25 септември. Събитието е част от ФотоФабрика 2016. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин