Водопадът Хавасу - едно недостъпно великолепие - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопадът Хавасу - едно недостъпно великолепие
Автор: Peika.bg
Водопадът Хавасу - едно недостъпно великолепие
Снимка: pixabay

Ако никога не сте виждали снимки на водопадите Хавасу, превъртете надолу тази страница и бъдете готови да добавите това място към списъка си с места за пътувания. Този таен (но всъщност не толкова) рай на водопадите се намира в Гранд Каньон. Самият Гранд Каньон е невероятно място, но водопадите са черешката на тортата.

Плувайки в тюркоазено сините води на Хавасу с шума на водопада, отекващ от стените на Големия каньон, звънтящ в ушите ви, ще се почувствате като във филма Avatar. И така, нека да разгледаме по-отблизо този спиращ дъха пустинен оазис и да видим какво можем да открием.

Разрешителни

Първо, има само един начин да посетите водопада законно: трябва да имате разрешение. Няма друг вариант за влизане. И не се опитвайте да се промъкнете. Никога няма да преминете през някой от многото служители.

Има два начина за получаване на разрешително и двата са невероятно трудни. Можете да запазите място в къмпинга или в хижата. За съжаление около милион други хора се опитват да правят резервации всяка година, а капацитетът на къмпинга е само около 350 души плюс 24 стаи в Havasupai Lodge. Така че трябва да си направите сметката. По принцип шансовете ви да получите разрешение за Хавасу са почти същите като да спечелите от лотарията.

Как да направите резервация в Havasupai Campground. Резервациите за къмпинг за цялата календарна година се отварят на 1 февруари, в 8 часа сутринта аризонско време на уебсайта www.havasupaireservations.com. Имайте предвид, че разрешителните обикновено се разпродават през първите няколко часа, така че създайте своя акаунт няколко дни преди това и бъдете онлайн преди 8 сутринта.

Как да резервирам разрешение за Havasupai Lodge? Резервациите за хижи влизат в продажба на 1 юни и могат да бъдат направени само по телефона (928-448-2111 и 928-448-2201). Бъдете готови да направите стотици обаждания. Както казахме и преди, вие основно играете на лотария, така че колкото повече „билети“ ще имате, толкова по-добри ще са шансовете ви да спечелите.

Водопадът Хавасу - едно недостъпно великолепие
Снимка: pixabay

Как да стигна до Havasu Creek Falls?

Да приемем, че сте „спечелили от лотарията“ и вече сте получили разрешението си да посетите водопадите. Поздравления, вие сте истински късметлии и сега е време да се подготвите за своето приключение.

Първо, ще трябва да шофирате до там и добрата новина е, че ще трябва да поемете по път 66. Известната, емблематична и напълно зашеметяваща главна улица на Америка! След известно време шофиране по този път, завивате по Indian Road 18 и го следвате, докато стигнете до паркинга Hualapai Hilltop. Този паркинг е мястото, където е началото на пътеката. Бърз съвет: последното възможно място да заредите резервоара си с гориво или да купите храна или вода е Peach Springs на път 66, така че не го пропускайте.

Има два начина да стигнете до водопадите Havasupai от паркинга Hilltop – един маршрут за мързеливите и един за по-големите приключенци.

Ако сте мързеливи (или имате здравословни проблеми, или пътувате с малки деца), можете да направите разходка с хеликоптер, която струва $85 на човек в едната посока. Качете се на хеликоптера в зоната под началния паркинг на пътеката. Заслужава да се отбележи, че не е възможно да се направи резервация, така че положението е - първи дошъл, първи обслужен. Така че основно трябва да се регистрирате на мястото за взимане и да изчакате реда си. Полетите започват в 10 сутринта, но бъдете там поне два или три часа преди това, за да сте сигурни, че ще намерите място. Освен това имайте предвид: хеликоптерът работи само в четвъртък, петък, неделя и понеделник.

Друг по-популярен вариант е пешеходният туризъм. Както споменахме, пътеката започва от паркинга Hualapai Hilltop. Бихме препоръчали да пристигнете там предната вечер и да спите в колата си или на палатка, за да можете да започнете похода рано сутринта. Колкото по-рано започнете, толкова по-щастливи ще бъдете. Температурата може да достигне 46°C през летните месеци, така че, освен ако не сте родени в пустинята Сахара, не искате да се разхождате по средата на деня.

Ако не сте в отлична физическа форма, можете да помислите за варианта да наемете муле, което да носи чантите ви. Мулетата трябва да се резервират предварително и можете да го направите онлайн. Това е доста рентабилно, особено ако споделяте разходите с другите хора във вашата група. Но преди да вземете окончателното си решение, разгледайте този сайт.

Самата пътека е трудна за преход и, в зависимост от вашето ниво на тренираност и опит, може да отнеме от 4 до 7 часа, за да завършите. Първият участък преминава от върха на хълма Хуалапай до село Супай и е дълъг 13 км. Когато стигнете до селото, трябва да се регистрирате в офиса, където ще ви бъде издадена гривна, която трябва да носите през цялото време. В селото ще намерите магазин и ресторант, който предлага наистина добра храна. Имайте предвид, може би храната всъщност не е толкова добра, може би просто защото всичко има райски вкус след 13 км. След като посетите селото, има още 3 км пеша до къмпинга.

Водопадът Хавасу - едно недостъпно великолепие
Снимка: pixabay

Водопади на реката Хавасу

Водопадът Хавасу е може би най-известният от водопадите Хавасупай, но не е първият, който ще срещнете по време на похода си. Има пет основни водопада на Havasu Creek, всеки по-зашеметяващ от предишния. Ще преминете през водопада в следния ред: Горен и Долен водопад Навахо, водопад Хавасу, водопад Муни и водопад Бивър.

Водопадът Upper Navajo (или водопадът New Navajo) е първият, до който ще стигнете, след като напуснете село Supai на път за къмпинга. Водопадът се намира встрани от началото на главната пътека и изисква малко изкачване, но определено си заслужава посещението. Долният водопад Навахо (или Малкият водопад Навахо) се намира на 240 метра под водопада Горен Навахо и е висок около 9 метра, с голям водоем за плуване. До 2008 г. имаше само един водопад Навахо, но тази година кално свлачище пренасочи Хавасу Крийк, като по този начин създаде два нови водопада, но това не е лошо – два винаги са по-добри от един.

Следващият от вашето пътуване е връхната точка – водопадът Хавасу. Разположен само на половин километър преди къмпинга, той е най-фотографираният водопад в Хавасупай и с добра причина. Но дори и най-добрите изображения не могат да се сравнят с усещането, което ще изпитате, когато за първи път видите това природно чудо със собствените си очи. Много е изкушаващо просто да зарежете всичко и да останете там завинаги. Определено бихме препоръчали да отидете до къмпинга, да оставите багажа си и да се върнете за подходящо посещение.

Почти толкова живописен, колкото водопада Хавасу, е близкият водопад Муни. Това е най-високият, най-мощният и може би най-зрелищният водопад на Хавасупай. За да изпитате напълно силата на тези водопади, трябва да се изкачите до върха на Mooney с помощта на вериги и стълби. Ако се страхувате от височини, няма да ви е много приятно, но не е толкова лошо, колкото изглежда.

Не на последно място е Beaver Falls, набор от водопади, които са дори по-трудни за достигане от Mooney Falls, но походът е отлично приключение със стълби, первази и великолепни гледки. Освен това ще трябва няколко пъти да газите вода до кръста, така че обувките за вода са задължителни.

Освен водопадите, можете да посетите и сливането на Havasu Creek и река Колорадо, впечатляващо и завладяващо място, където сините води на Havasu Creek се срещат с река Колорадо.

Водопадът Хавасу - едно недостъпно великолепие
Снимка: pixabay

Плуване във водопада Хавасу

Можете ли да плувате във водопада Хавасу? Да, да и да. Тези невероятни водопади не са само удоволствие за очите ви, можете да плувате и да се гмуркате във всеки от тях. 

Горните и долните водопади Навахо са добро място да започнете с плуването. Нито един от тях не е толкова претъпкан, колкото другите водопади в района, и двата имат хубави басейни за почивка. Горните водопади са по-големи - около 15 м и имат чудесно място, където можете да плувате през пещерата зад водопада. По-ниските водопади имат 9 м висока каскада, която завършва с перфектен плувен басейн. И двата водопада на Навахо са сравнително кратки и много хора скачат във водата от околните скали, въпреки факта, че скачането от скали не е разрешено и може да бъде опасно. Ако все пак ще го правите, само се уверете, че водата е достатъчно дълбока преди това.

Havasu Falls е може би най-добрият водопад за плуване. Той е много по-мощен от водопада Навахо, но все още е напълно годен за плуване и дори неплуващите могат да се насладят на освежаващата вода там. Има голям басейн с дълбочина около 1,8 м. Най-хубавото е, че можете да плувате зад водопада и да изследвате тайните кътчета на скалите.

Водата на Mooney Falls изглежда малко по-хладна, защото там е по-сенчесто. Но все пак плуването е невероятно, с множество басейни и дупки, в които да плувате и да скачате. 

Водопадът Хавасу - едно недостъпно великолепие
Снимка: pixabay

Най-доброто време за посещение на Havasu Creek за плуване

Температурата на водата в Havasu Creek е около 21°C през цялата година, така че е идеална за плуване. През март или края на октомври обаче изживяването може да не е толкова приятно. През тези месеци времето навън е относително студено – 5-21°C. Така че, ако вашият приоритет е плуването, вероятно трябва да посетите между април и октомври. Само имайте предвид, че юли и август са пиковият сезон, така че се подгответе да срещнете тълпи от хора. Освен това тогава става наистина горещо. Температурата могат да достигнат 46°C, което е страхотно, ако просто се носите във водата, но не е толкова готино за туризъм.

Неща, които трябва да знаете

Когато отивате на Havasupai, има някои правила, които трябва да знаете. Както вече споменахме, скачането от скали е забранено. Освен това без кучета, без изхвърляне на боклук и без алкохол или наркотици. Дроновете също са забранени. Няма пешеходен туризъм през нощта и няма туризъм по време на наводнение.

Ако имате достатъчно късмет да стигнете до водопада Хавасу, тази информация трябва да ви помогне да извлечете максимума от това, което почти със сигурност ще бъде пътуването на живота ви.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин