За любителите на риболова - интересни факти, които може би не знаете - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За любителите на риболова - интересни факти, които може би не знаете
Автор: Елена Исаева
За любителите на риболова - интересни факти, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

Риболовът освен за промишлени цели и за спортни състезания, се практикува от все повече хора, за някои от които е превърнат в страст, без която не могат, за други е време за спокойствие, релакс и досег с природата, за трети е просто хоби. Дамите също откриват плюсовете и положителното въздействие  от този вид дейност. Често срещана гледка е да се виждат край язовирните и речни водоеми цели семейства – мама, татко и разбира се тяхните деца – всеки хванал по една въдица, закачил стръв на кукичката и клекнал в трепетно очакване да се захване поредният улов.

 

Голямо е удоволствието да видиш как въдицата и въжето, закачено на нея потрепва и леко се придърпва към водата, което означава, че там в потопения във водата край на въжето има нещо, а това нещо в повечето случаи разбира се е така желаната риба. Е, има и несполучливи улови – понякога рибите много умело успяват да се отскубнат от захапката на куката или в други случаи са толкова огромни и тежки, че просто тежестта им работи в тяхна полза.

За любителите на риболова - интересни факти, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

Историята на риболова датира още от древни времена. Още неандерталците в ранния палеолит са имали изградени риболовни навици. В пещерите, където са живяли праисторическите хора, са откривани кости на риба. Интересното е, че освен костите, не са намирани други доказателства за този вид дейност, което говори за силно развитата интуиция и ловкост на нашите пра – пра – пра родители, а за тях това е било единствено източник на прехрана, много по – късно риболовът е превърнат и в хоби.

По – късно през мезолита, се появяват първите артефакти и по – специални приспособления за риболов. Според направени научни изследвания, учените са стигнали до изводите, че всъщност риболовните приспособления от рода на кукички, харпуни и други, не са претърпели кой знае какви промени, променят се само материалите, от които се изработват.

За любителите на риболова - интересни факти, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

Предполага се, че първата риболовна въдица е измислена от човек, който е наблюдавал как рибите обират от повърхността на водата, падналите там насекоми. Това разбира се е довело и до промяната в поведението на рибите – те са станали изключително предпазливи, като са се дръпнали във вътрешността на водоемите. Но с развитието и прогреса на техниката и технологиите, в днешно време са измислени пособия, които улесняват улова във вътрешността на водните площи.

Ето и някои интересни и любопитни факти за любимото на много хора занимание – риболова.

1.     Счита се, че началото на спортния риболов е поставено пре 1496 г.

2.     Първата риболовна макара е била с дървена шпула.

3.     Риболовната кука е подобрена от Чарлз Кирби през 1667 г., която остава относително непроменена и до днес.

4.     Английската приореса Джулиана Бърнърс е автор на най – ранното есе за любителски риболов, което е публикувано през 1496 г.

5.     Клавдий Елиан ( 175 – 235 г. пр. н. е. ) описва риболова с муха в своето произведение „За природата на животните“.

6.     Още от времето на Клеопатра и Марк Антоний са провеждани състезания по риболов.

7.     Първите въдици са били изработени от животински сухожилия и кости.

За любителите на риболова - интересни факти, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

Да отидете на риболов е може би една от най – достъпните и нискобюджетни възможности за релакс и разходка сред природата. Това е времето, в което може да отидете на излет със семейството си или пък да си организирате среща с приятели, запалени като вас по риболова.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин