Забележителности за един уикенд: Кутна Хора, Чехия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забележителности за един уикенд: Кутна Хора, Чехия
Автор: Елена Исаева

Безспорно Чехия е една от най-красивите страни не само в Европа, но и в целия свят. Тя е много добре развита туристическа дестинация, която всяка година се радва на милиони посетители. Като започнем от красивата и приказна Прага и минем през всички други чешки градове и селца, които носят същият приказен дух като столицата.

Ако имате възможност наемете автомобил из страната, за да може да я разгледате по-добре. По този начин освен, че ще видите повече места, дори може да попаднете на такива, които ги няма в нито една туристическа брошура. Бъдете откриватели и пътешественици и няма да съжалявате.

Забележителности за един уикенд: Кутна Хора, Чехия
Снимка: pixabay.com

Едно красиво малко градче, само на 60 км от Прага е и Кутна Хора. Малко хора са чували за него, но той е наистина много красив и заслужава да му отделите поне един ден от своята екскурзия в Чехия.

Кутна Хора е град и административен център на едноименния окръг на Среднобохемски край, Чехия. Разположен е на 60 km източно от Прага, на плато на 254 m над морското равнище.

Градът е основан през първата половина на 13 век. Кутна Хора е бил много важен център на добива на сребро през Средновековието.

Богатството на кутнохорските мини, особено шахтата Осел, става основа на кралската власт в Бохемия и основен източник на средства за сградите на рода Люксембурги през 14 век. Кралете Карл IV И Вацлав IV полагат доста грижи за града, поддържат го при различни спорове, дори разкрасяват градските сгради. През втората половина на 14 век са построени „Св. Яков“ и още шест църкви, кметството и други сгради, а градът има крепостна стена с шест врати. Споменава се и за училище в града през 1363 г.

В града не липсват туристически забележителности, на които може да се насладите. Някои от тях са: Храм „Успение Богородично“, Църква „Св. Варвара“, Костница Седлец, Църква „Св. Яков“, Църква „Св. Ян Непомуцки“, Църква на манастира Воршилек, Йезуитски колеж, Влашки (италиански) двор, Марианска колона, Замъкът.

Средновековния център на Кутна Хора ще ви впечатли с красивите си сгради и църквите си. Те могат да ви въздействат по два начина – силно да ви впечатлят или дълбоко да ви шокират.

Забележителности за един уикенд: Кутна Хора, Чехия
Снимка: pixabay.com

 

Малко смущаваща и стресираща, но много впечатляваща гледка очаква посетителите на църквата-костница в предградието на Кутна Хора - Седлец. Интериорът на храма е изграден от костите на около 40 000 мъртъвци.

Всичко започва през 1278 г., когато местният абат Хенри посещава Божи гроб, донася в Кутна Хора пръст от Голгота и я разпръсва около гробището, което съществува тук по това време. Местните хора решават, че това е свещено място и всеки иска да бъде погребан точно на това място. През 1511 г. е построен параклис, в който да бъдат пробрани костите на разрушените гробове.

През 1870 г. параклисът е отворен за посещения, като костите са използвани за украсата му. Полилеят, който се спуска от тавана например съдържа всяка костица в човешкото тяло.

Друга впечатляваща църква е посветена на Света Барбара. Строежът й е започнат през 1380 г., а острите копия, които се издигат от покрива й, са перфектен пример за готика от Бохемия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин