Замъкът Амбоаз: По стъпките на Ренесанса - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Амбоаз: По стъпките на Ренесанса
Автор: Андон Андонов

Думата “Ренесанс” идва от френски - прераждане, но Ренесансът се заражда във Флоренция, Италия под влиянието на династията Медичи.

Как се извършва преходът към Франция?

През 15-и век френският крал Шарл VIII тръгва с армия към Италия, но походът му е неуспешен. С разгромена войска той се завръща във Франция, в замъка Амбоаз. Въпреки своите военни неуспехи, най-яркият спомен, който Шарл запазва от Италия, е красотата на италианските вили. Силно впечатлен, той наема архитекти и градинари от Италия, които да преобразят Амбоаз. През 1495 г. в градините на замъка са засадени първите портокалови дръвчета във Франция, които поставят началото началото на Френския Ренесанс.

Амбоаз претърпява значителна промяна - върху замъка работи италианският архитект Бокадор, който впоследствие издига някои от най-известните рененсансови сгради във Франция, като замъка Шамбор и кметството на Париж. Заедно с талантливия италианец работят избрани френски архитекти, както и над 250 строители, като построяват две нови кули и едно крило.

Тъй като замъкът се намира в долината на Лоара, почвата е богата и благосклонна. Новите градини на Амбоаз са впечатляващи, с нов стил и непознати досега растения - сред които първите във Франция портокалови дръвчета.

Силно привлечен от ренесансовия дух, Шарл пренася в Амбоаз кралската библиотека, възобновявайки и разширявайки колекцията, отчасти изгубена през скорошната война с Англия.

Амбоаз продължава да разпалва ренесансовия дух и през идните поколения - наследникът на Шарл VIII, крал Франсоа I, завързва силно приятелство с италианския гений Леонардо да Винчи и го кани да прекара старините си в съседния замък Кло Люсе (на около 300 метра от Амбоаз). Според легендите Франсоа поръчва построяването на подземни тунели между двата замъка, за да може да посещава Леонардо по всяко време.

Леонардо твори и преподава, разпространявайки идеите на Ренесанса, а след смъртта си е погребан в параклиса Сан Юбер в замъка Амбоаз.

Когато през 1547 г. Катерина Медичи се нанася в Амбоаз, тя го нарича “първият ренесансов замък във Франция”.

Днес замъкът е отворен целогодишно за посещения, като на определени дати се провеждат празненства и фестивали. Град Амбоаз се намира на час път от Париж с влак, а около замъка има многобройни хотели. Може да посетите официалния сайт на замъка тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин