Замъкът на Ангела в Рим – част от снимачната площадка на филма „Ангели и демони“ - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът на Ангела в Рим – част от снимачната площадка на филма „Ангели и демони“
Автор: Елена Исаева

Рим не случайно е наричан вечният град. Каквото и да се каже за него ще е малко и няма напълно да опише неговата красота, уникалност, чар и уют, който той носи. В столицата на Италия може да видите толкова много и все невероятни и впечатляващи забележителности.

Една от тях, която е и много посещавана, както от местни, така и от туристи от цял свят, а освен това е част от филма „Ангели и демони“ по романа на Дан Браун – „Шестото клеймо“ е Замъкът на Ангела. Той се намира съвсем близо до стените на Ватикана, на десния бряг на живописната река Тибър и до него се стига по приказен мост, целият изпълнен с различни скулптори на ангели, които имат скрита символика, както и повечето статуи в Рим.

Замъкът на Ангела в Рим – част от снимачната площадка на филма „Ангели и демони“
Снимка: Елена Исаева

Замъкът на Ангела още е известен и като Мавзолея на Траян, защото именно той започва да го строи през далечната 135 г., като мавзолей за себе си и членовете на семейството си. Строежът му завършва само 4 години по-късно, през 139 г.

Една много интересна легенда гласи, че през 590 г., по време на ужасна и опостушителна чума, папа Григорий Велики видял на върха на крепостта архангел Михаил, с което се сложило и край на тази страшна епидемия. Той се явил като спасител на народа от чумата. От там дошло и името Замъкът на Ангела. За това и днес може да се види статуя на архангел Михаил на върха на замъка от където се вижда и целия град като на длан.

Друг много интересен факт за замъка е, че между него и Ватикана има път, който служел за бързо и тайно бягство на папата, ако това се наложело. Именно за този мост се говори и в книгата на Дан Браун. Климент VII например, използва този път, за да се скрие в замъка, когато войската на Карл V влиза в Рим.

Замъкът на Ангела в Рим – част от снимачната площадка на филма „Ангели и демони“
Снимка: Елена Исаева

Замъкът е наистина много красив, има интересна архитектура, скрити послания и символи навсякъде и е любимо място не само на местните, но и на хилядите туристи, които идват всяка година за да го посетят.

Друга важна част от историята на един от символите на Рим е, че през 19 век служи като затвор, а след това като казарма, а от 1906 г. отваря врати като музей, в който има множество картини, керамика, брони и скулптори. На долния етаж обаче може да видите и запазени стаите за мъчения. Разбира се, като почти всяка друга забележителност в Рим и тук има панорамна гледка към Ватикана, реката и почти цял Рим, която определено си заслужава да бъде видяна.

Замъкът на Ангела в Рим е място, на което младежите често си определят срещи, където улични музиканти свирят своите или чужди песни, местни художници предлагат своите картини с различни красоти от Рим. Тук винаги кипи от живот, сякаш мястото и замъкът никога не спят. Има нещо мистично, любопитно, а до някъде и зловещо в една от най-красивите сгради в Рим. Не пропускайте да я посетите по време на престоя си във вечния град.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин