#j3in1adventure - Опознай родината, за да я обикнеш! - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
#j3in1adventure - Опознай родината, за да я обикнеш!
Автор: Peika.bg
#j3in1adventure - Опознай родината, за да я обикнеш!
Снимка: Elitsa Behar

Поканихме ви да участвате в кампанията на Jacobs 3in1 и Peika.bg, в която любителите на пътешествия трябва да посетят някоя от предложените от нас дестинации, да направят снимка от там и да я качат с хаштаг - #j3in1adventure. Сега ще ви споделим как е минало приключението с част от участниците, какво са преживели и кои дестинации са посетили.

Елица Бехар е първата, която ще сподели с нас за приключенията, които е изживяла, харесало ли й е и какви емоции е изпитала. 

Разказът ми започва така, както се чувствах и по време на цялото приключение - с приповдигнато настроение и усмивка на лице! Преди две седмици блогът ме събра с нови за мен, изключително свежи и прекрасни момичета, отново в страхотен проект, в който се включих с огромно удоволствие - та кой не обича пътешествията?

За мен те означават много и оценявам всяка една възможност, която ми се отдава! До 18 годишна възраст нямах право да излизам извън страната, затова пък съм обиколила невероятни места в България, на които ми се иска да се върна отново...посетила съм знайни и незнайни градчета, забележителности, посещавала съм непознати за обществото открития и съм прекарала детството си из различни краища на България, което - сигурна съм, ме е направило човека, който съм днес - обичащ страната си!

А сега съм повече от щастлива, че напоследък ми се отдава възможност да посещавам все по-често страхотни места, на които не съм била - все стягаме багажите към далечни дестинации и някак родината ни винаги остава на заден план. Все бягаме надалеч, защото тук местата са ни близо, под носа и “няма къде да избягат”. Защо не уважаваме страната си, не знам. Така сме отраснали, все старите казват – тази държава няма да се оправи. Е, затова сме младите, за да ги опровергаем и да дадем нов тласък – към това да копнеем по непознатото, към това да опознаваме по-добре красотите, страхотните забележителности и кътчета, които само чакат да бъдат преоткрити и изживяни! 

#j3in1adventure - Опознай родината, за да я обикнеш!
Снимка: Elitsa Behar

И в този ред на мисли искам да изразя възхищението си от хората, които правят малките стъпки към голямата промяна - към това, да накарат всеки един от нас чрез забавление да обикне отново България - как ли?

#j3in1adventure - Опознай родината, за да я обикнеш!
Снимка: Elitsa Behar

Чрез прекрасната лендинг страница, която Jacobs са създали - не ви обвързва с нищо, а за да участвате ви трябват само няколко свободни часа, приятели и добро настроение, разбира се! Аз имах възможността да изпробвам как работи механизмът с три страхотни момичета, всяка толкова различна, но носеща такъв положителен заряд, че след края на пътешествието си тръгнахме щастливи и с усмивка!

Връщайки се на разказа, бих искала да отбележа, че се срещнахме рано-рано в една лятна неделя на едно от най-емблематичните места в София - Пилоните на НДК. Запознахме се, заредихме батериите за предстоящия ден с вкусно ледено кафе и заедно изследвахме лендинг страницата на Jacobs, която щеше да ни отведе на непознато за нас място! След като описахме часовете, с които разполагаме -  точния брой хора, които сме се събрали - мястото, което ни се падна, бе Ботаническата градина в София. Срам, не срам, трябва да си призная, че съм от София, а не съм посещавала много емблематични места, дори и горепосоченото.

Впуснахме се в едно истинско лятно приключение и като ви казвам приключение, имам предвид истинско такова - с неговите премеждия и интересни ситуации! Пристигайки на място, разбрахме, че в неделя градината е затворена, но кой да се сети да провери по-рано...това обаче не помрачи настроението на всяка една от нас ни най-малко и избрахме чрез лендинг страницата нова дестинация - падна ни се Боянската църква!

Това зареждащо място също е от тези, за които ви поменах по-рано, че ме е срам, че не съм ги посещавала - под носа ни е и отнема наистина не повече от 2 часа! Пътувайки натам осъзнах, че всички сме вглъбени в работа, ежедневни проблеми, а незабравимите спомени се раждат в спонтанните решения - ако добавите и любимите хора, лятото няма как да бъде скучно! Точно така и направихме - пристигнахме на уреченото място с моята кола-мечта, с която Йоанка ни повози, и бяхме повече от спокойни, че Боянската църква работи всеки ден, без почивка.

#j3in1adventure - Опознай родината, за да я обикнеш!
Снимка: Elitsa Behar

Разбира се, взехме всичко необходимо от колата и се запътихме към самата църква, до която води невероятно красива пътечка, обсипана с цветя и огромни дървета, които носеха прохлада в иначе така горещия ден! Още с влизането в двора на храма се усеща, че това е едно от онези места, от които извира българският дух!

Боянската църква "Св. Никола и Св. Панталеймон" е един от най-забележителните паметници на Българската средновековна култура. Благодарение на изключителните си стенописи през 1979 година храмът е включен в списъка на световното културно наследство под защитата на ЮНЕСКО. Боянската църква попада и сред 100-те национални туристически обекта на България - преди време се бях мотивирала да събера всички печати, но с времето сякаш по малко губех мотивация...определено мисля да завърша все пак започнатото и отново да започна да събирам марките от всяко едно местенце из страната ни и да запълня книжката!

#j3in1adventure - Опознай родината, за да я обикнеш!
Снимка: Elitsa Behar

Но нека се върнем на църквата - в момента тя не е действаща. Такава тя е била до 1954 година. От 2003 година е филиал на Националния исторически музей и посреща гости всеки ден между 9:00 и 17:30 през зимата и 09:30 и 18:00 часа през лятото. Това, което ни направи най-голямо впечатление, са стенописите, които обаче за съжаление не могат да бъдат представени в кадри, тъй като е забранено да снимате вътре. През годините на няколко пъти Боянският храм е търпял реставрации. Последната, която му дава днешният облик, е от 2006 година!

Боянската църква е леснодостъпна за всеки, който иска да се докосне до висотите на българската средновековна култура. Тя се намира в софийския квартал Бояна на улица „Боянско езеро“ №3. Пред църквата има удобен паркинг за автомобили.  Може да дойдете и с автобус №64, като слезете на спирка „Боянското ханче“ или с автобус №107, като слезете на спирка '' Боянска църква''. Вековният паметник на културата е удобен за посещение през всички сезони и за хора от всички възрасти. Входът за самата църква е платен, но достъпът до красивия парк е свободен - ние се насладихме на дълга разходка, сладки приказки и всички бяхме единодушни - прекарахме един страхотен ден, запознахме се с нови хора, обменихме опит и си тръгнахме щастливи и презаредени!

Винаги съм била на мнението, че живеем в невероятно красива държава и е изключително важно да й отдаваме поне от време на време нужното внимание, да преоткриваме интересните кътчета из страната! А ако и вие като мен трудно си избирате дестинация и сте вечно „притиснати“ от към свободно време уикендите, Jacobs и Peika.bg са подготвили страхотни предложения в сайта - според това къде се намирате, колко време имате и с колко приятели желаете да поемете на еднодневно пътешествие!️ А със снимката ви за спомен, качена в Инстаграм с хаштаг #j3in1adventure– може да си спечелите страхотни награди, като една от тях е фотоапарат, с който да запечатвате спомените от прекрасните места, които посетите!

От мен прекрасно лято, изпълнено с много позитивни емоции и спонтанни приключения! Опознайте родината, за да я обикнете!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСЕЩЕНИЯ

Работно време:

понеделник – неделя

(зимно), 09:00 –17:30 (каса до 17:00)

(лятно), 09:30 –18:00 (каса до 17:30)

Индивидуални посещения:

• входни билети за индивидуални посетители – 10.00 лв.

• за ученици и студенти – 2.00 лв.

Комбинирани билети, валидни в рамките на 1 месец:

• Боянска църква – НИМ – 12.00 лв.

• Боянска църква – НИМ – Земенски манастир „Св. Йоан Богослов“ – 14.00 лв.

Групови посещения:

• за групи от 10 и повече посетители – 7.00 лв.

• за групи от 10 и повече учащи се – 1.00 лв.

Екскурзоводски беседи:

• на български език – 5.00 лв.

• на чужд език – 10.00 лв.

• на български език с превод – 6.00 лв.

Входът е безплатен:

• за хора със специфични потребности и техните придружители

• за деца в предучилищна възраст

• всеки последен понеделник на месеца след 15:00 ч.

София 1616, ул. „Боянско езеро“ № 3

Тел. за резервации: +359 2 959 09 39; 0879 456 635

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин