10 интересни места по Черно море, различни от плаж - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни места по Черно море, различни от плаж
Автор: Мария Ангелова

Да почиваш по Българското Черноморие не означава непременно да прекараш 100% от времето си в 150-метров периметър около плажа и хотела. Ако човек го избие на културен туризъм, на един хвърлей разстояние от повечето курорти, ризорти и селца има куп интересни неща за разглеждане. На самия бряг! С гледката му и всичкото му.

Ето няколко идеи:

Езерният град в Дуранкулашкото езеро

На север, на север, кажи-речи в румънско, са направени едни от най-впечатляващите археологически открития. Мястото е големият остров на Дуранкулашкото езеро, наречено Езерният град. Мястото би било истинска находка за Индиана Джоунс – тук са открити артефакти от над 100 века преди Христа, най-старото обработено злато в света, едни от първите каменни постройки в Европа, находки от праисторически култури, траки, гърци, прабългари... Мястото не е свръхзрелищно и не се посещава от автобуси с туристи. Което е бонус.

Научете още за Езерния град в Дуранкулашкото езеро.

Крепостта Акра край Черноморец

От лято '2013 крепостта Акра край Черноморец си има възстановена бойна кула, за да ви стане още по-ясно каква крепост, какво чудо се е издигало тук. Ако се чудите защо кулата е в морето - преди 1500 години морското равнище просто е било по-ниско.

Още за крепостта Акра и бойната кула.

*

Крепостта на нос Свети Атанас в Бяла

Как ви се струва идеята да се разходите по улиците на античен град, да надникнете във винарна, баня и църква на повече от 1500 години, като всичко това се намира на ръба на скала на самия бряг на морето? Ако отговорът е „Отлично!“, дестинацията е Бяла и крепостта на нос Свети Атанас (отворена за посетители през 2014 г.). Тук автентичните каменни плочи и сгради са допълнени от нарисувани сцени от някогашния живот на мястото – за да добиете представа за делниците и празниците на нашите антични предшественици.

Научете още за крепостта на нос Свети Атанас в Бяла.

Крепостта Урдовиза край Китен

Полуостров Урдовиза всъщност е върхът на полуострова на Китен. Тясната част на носа е преградена от дълга 70 м крепостна стена, изградена през V век. Стените са високи до 5-6 м, открити са и три отбранителни кули. Урдовиза изчезнала през 17-и век, когато населението на много крайбрежни селища се оттеглило в планината, поради пиратските нападения на казаците. След присъединяването на полуострова към България през 1912 г. там е настанено военно поделение и за много години градът е забравен от историци и археолози. Мащабните разкопки започват едва през лятото на 2012 г.

Научете още за Урдовиза.

Разходка с каяк по езерото Вая край Бургас

Една различна разходка – с каяк във водите на крайморското езеро Вая. Има приятни кейчета и места за риболов.

Научете още за забавленията в езерото Вая.

Античната гробница Кухата могила в Поморие

А тази забележителност си е направо в града. Намира се под насипа на надгробна могила и е със запазен 22-метров коридор и кръгла камера. Изградена е от камък и тухли, а от вътрешната страна на поддържащата колона е съществувала вита каменна стълба. Смята се, че гробницата е била на богата фамилия. Петте ниши по една от стените вероятно са служили в тях да бъдат поставяни урните с праха на покойниците.

Открийте още забележителности в Поморие.

Странджа – край Южното Черноморие

Ако ви се прииска за малко да замените морето с планина, Странджа е на ваше разположение. Тук се намира един от най-големите природни паркове в страната, стотици тракийски светилища, пещери и красиви села, от които просто не ви се тръгва.

Открийте идеи за пътуване в Странджа.

*

Крепостта на нос Калиакра край Каварна

Склоновете на нос Калиакра се спускат на 60-70 м височина направо във водата. Вълните са издълбали в подножието им пещери, а отгоре има крепост на повече от 2400 години. Калиакра си има всичко - и останки, и хубави гледки, и параклис, и музей в пещера. Плюс възможността да изпиеш кафето си с гледка.

Научете още за крепостта Калиакра.

*

Фарът на Шабла

Тук се намирате на най-източната точка на България. Фарът в Шабла е най-старият в България – открит е официално повече от 20 години преди края на османската власт - през юли 1856 г. Фарът е бил много нужен, тъй като от Шабла до Тюленово по продължение на брега се простира опасен подводен риф. За да не се удрят корабите в него, още пет века преди Христа на мястото на днешния фар през нощта е имало стражи, които са поддържали огън. Освен това фарът на Шабла е и най-високият по черноморското крайбрежие със своите 32 метра.

Научете още за фара на Шабла.

*

Устието на река Велека край Синеморец

Най-красивата част на Велека е устието й при село Синеморец, където реката е заградена от красива пясъчна коса. Мястото, почти на края на България (само Резово ви дели от Турция), е сякаш създадено от Бога специално за всички онези градски хора, които имат нужда от копче за изключване и от напомняне какво означава спокойствието. Устието на Велека е защитена местност, в която се срещат стотици видове птици. Тук можете да видите и красиви скални образувания.

Научете още за устието на Велека

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин