Необикновените музеи в България, които непременно да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необикновените музеи в България, които непременно да посетите
Автор: Мария Ангелова

Или кратък списък със задължителни музейни спирки за всички любопитни пътешественици, които искат да видят нещо различно по време на следващото си пътуване.

 

1. Музей на киселото мляко, Студен извор

Киселото мляко е сред нещата, с които българите се гордеят. Но какво знаем за него и за откривателя на бактерията на киселото мляко д-р Стамен Григоров? Тръгнете на пътуване в търсене на лактобациликус булгарикус и ще стигнете до трънското село Студен извор, където се намира Музеят на киселото мляко.

Прочетете още за Музея на киселото мляко.


2. Музей на файтона, Враца

Това не е точно музей на файтоните, а част от етнографска сбирка на историческия музей във Враца. Колекцията от волски коли, шейни, файтони, брички и други отдавна забравени превозни средства е единствена по рода си в България.

Научете подробности за колекцията от файтони във Враца

 

3. Музей на магарето, Гурково

Ако сте чували за град Гурково, много вероятно е да е нещо, свързано с магарета. В града в началото на септември всяка година се провежда биорали с магарета, а освен това можете да разгледате и музея на магарето.

 

4. Музеят с подаръците на Тодор Живков, Правец

Като държавен глава Тодор Живков е получавал много подаръци от свои колеги - лидери и големи клечки в световната политика. Част от тези подаръци са изложени в комплекса в Правец, където можете да видите и родната къща на бившия лидер, превърната в етнографски музей.

Научете подробности за Музея на Тодор Живков.

 

5. Музеят, в който оживяха българските царе, Велико Търново

Прекрачвате един праг и от центъра на Велико Търново, 2014 г., се потапяте в миналото сред ултрареалистичните фигури на исторически личности в човешки ръст. Цар Калоян, цар Иван Асен II и Паисий Хилендарски са сред знаменитите фигури, наподобяващи тези във восъчните музеи.

Прочетете подробности за Мултимедийния посетителски център.

 

6. Музеят с мастодонта, Дорково

Край велинградското село Дорково се идига една причудлива дървена сграда, в която се крие... цял мастодонт! Плиоценски парк Дорково е мястото, където не само можете да видите част от откритие в района кости от праисторически животни, но и 4-метров мастодонт, който изглежда съвсем като жив. Вътре можете да чуете и звуци от праисторическа гора - каквато е бил районът около Дорково преди 5 милиона години.

Прочетете още за Плиоценски парк Дорково.

 

7. Музеят, който всъщност е мина, Перник

Още един уникален за България музей - този на минното дело в Перник. За да влезете, слагате жълта каска на глава и поемате по 600-метров тунел. По пътя ще научите куп неочаквани неща - ще видите какво е било да си миньор в миналото, ще разберете как така в мините е имало конюни и защо под земята са строяли параклиси.

Прочетете подробности за Музея на минното дело

 

8. Корабът Радецки, Козлодуй

Освен че можете да посетите кораба, за който най-често си припяват българите ("...Бум! И "Радецки" гордо плува по златни вълни..."), няколко пъти годишно "Радецки" напуска пристана си на козлодуйския бряг и се отправя на плаване по Дунав. Корабът събира 80 души на борда си, които за един час от туристи се превръщат в смели революционери. Бум!

Прочетете подробности за плаване с кораба "Радецки".

 

9. Музей на щрауса, Брестница

Музеят на щрауса е всъщност малка музейна сбирка, част от фермата за щрауси "Сините щрауси". В музея ще видите различни видове яйца от щраус, пера, снимки, както и скелет на щраус. До музея ще видите и истински щрауси, ему и други екзотични животни. Музеят на щрауса се намира в село Брестница, на главния път София-Варна.

Научете подробности за Музея на щрауса.

 

10. Музеят на азиатското и африканското изкуство, Трявна

Това е единственото място в България, където можете да видите екзотични предмети от Африка и Азия. Древен ръкопис върху палмово листо, написан на старобирмански, амулети с тюркоаз, статуетки на източни божества, изработен от човешка кост сакрален музикален инструмент - този музей има с какво да ви изненада!

Прочетете още за Музея на азиатското и африканското изкуство.

 

11. Музей на дунавския риболов, Тутракан

В този малък, но уютен музей на брега на Дунав ще научите за праисторическите лодки, за една 5-метрова моруна (която не е плод на нечие рибарско въображение), за живота на рибаря и за рибите в река Дунав. 

Прочетете още за Музея на дунавския риболов.

 

12. Музеят на градинарството, Лясковец

В Музея наградинарството има две зали, интересни предмети има и в двора. Посетителите могат да видят дървен долап за поливане, както и гипсов макет на бахча (някогашна градина), който обяснява кое как и защо се е правило при отглеждането на зеленчуци.

Прочетете още за Музея на градинарството.


13. Музеят на солта, Поморие

Това е единственият музей на солта в Източна Европа. Тук древната технология за добив на сол чрез слънчево изпарение на морска вода е представена в 20 декара действащи солници. Ще видите технологичните операции, ще разговаряте с майсторите солари и ще се убедите, че многовековният опит се предава от бащи на синове. Научете повече за Музея на солта.

27815

Е, вие колко от списъка сте посетили?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Rumi Dimitrova, 06.02.2015 | 01:04
само 3 - на файтона (Враца), Подземния минен (Перник) и на солта (Поморие) :(
Абонирайте се за нашия бюлетин