15 идеи за разходка в района на Смолян - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 идеи за разходка в района на Смолян
Автор: Peika.bg
15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Boris Dzhingarov/Flickr

Ако ще пътешествате из смолянския край, вижте нашия мини пътеводител с предложения.

Името на град Смолян идва от славянското племе смоляни, които живеели по тези земи през 7-ми век. Тук ви очакват много спомени от миналото. 

В района на Смолян има безкрайно много красиви природни забележителности, водопади, скални феномени, архитектурни резервати.

Приятни пътешествия в магичните Родопи!

Скала Невястата

Скалният масив Невястата (Турлука) е част от уникалния естествен ландшафт в долината на река Черна, разположена западно от град Смолян. Най-подходящото място да спрете, за да огледате отдалеч Невястата е от другата страна на пътя - на паркинга до първото езерото в града, което е и най-голямото и красиво езеро. До скалата може да се стигне по изградена екопътека Невястата, която започва от разклона за манастира Св. Пантелеймон на пътя Пампорово – Смолян.

*

Екопътека Невястата


Дължината й е около 900 метра.Тя води до едноименната скала, която е един от символите на града. Има изкуствена стена за катерене, алпийски тролей, маршрути за скално катерене, пейки и масички, беседки, детска площадка.

*

Планетариум – Смолян

Това е най-големият планетариум в БългарияСъздаден е през 1975 г. Използва се за изследователска, образователна и популяризаторска дейност. Там се предлагат над 50 програми. Безспорно най-интересното нещо е т.нар. "сърце" на планетариума, което представлява кръгла звезда зала с куполообразен таван, който пресъздава точно копие на истинското звездно небе. 

*

Алибеев конак

Той е типичен пример за възрожденска родопска архитектурна сграда и е сред най-големите, запазени до наши дни, конаци на среднородопските управници Дели бей и Али бей. Най-старата част е построена през 1780 г., а останалата част е през 1810 г. и 1885 г.

*

Орфееви скали

До тях се стига по добре маркирана, леснопроходима екопътека, започваща от връх Снежанка. Преходът до мястото е не повече от 15-20 минути. От тук се открива панорамна гледка към полегатите склонове на Родопите и Смолянските езера. Според легендата митичният певец и музикант Орфей черпел вдъхновение за своята музика, докато съзерцавал красивата гледка от скалите. През топлите месеци мястото е подходящо за пикник и бране на гъби, плодове и билки.

*

Смолянски езера

Те са пръснати по цялата долината на река Черна, до град Смолян. В миналото са били повече от 20, но в момента са само 8 Бистрото езеро, Мътното, Тревистото, Платеното, Милушевското, Османовия гьол, Силажа и Лагера. Мястото е чудесно за къмпинг.

*

Връх Снежанка

Намира се на 15 км от град Смолян. Със своите 1926 м е най-високият връх в района на рида Букова планина и на курорта Пампорово. На самия връх е изградена телевизионна кула. От кафето-панорама, което се намира на 2019 м височина, можете да се насладите на невероятен изглед. Сутрин, ако времето е ясно, от терасите на кулата се разкрива гледка към Егейско море.

*

Архитектурен резерват Долно Райково

В миналото е бил самостоятелно селище, но днес е квартал на Смолян. Къщите са в стила на родопската възрожденска архитектура и са построени от местни майстори през 19-ти век. Комплексът се дели на три части - Радева махала, Чешитска махала и къщите изграждащи крайуличния силует на квартала.

*

Екопътека Каньонът на водопадите

Преминава през резерват Сосковчето. Началото й е едва на 2-3 км от град Смолян. А дължината й е почти 10 км. Можете да видите 46 водопада, най-големият, от които е Орфей (64 метра). По пътеката има места за отдих, панорамни площадки с гледки съм Смолян. Пътеката е кръгова и се връщате откъдето сте тръгнали.

*

Пещера Голубовица 2

Намира се край село Кошница, южно от Смолян. Тя е водна пещера с прилежащи към нея подземи езера и поток. Влизането в обекта става само с водач и специализирана екипировка. Необходима е предварителна резервация. Пещерата е отворена само през лятото, а за цялото подземно приключение трябва да си отделите 3 часа. Накрая по желание можете да се пуснете и по въжен тролей.

*

Киселчовски водопад

Разположен е в борова гора до с. Киселчoво в Западните Родопи. Височината му е 12 метра. Намира се в ждрело, опасано от високи отвесни скали. Има екопътека, водеща до водопада, но някои от мостовете са разрушени. Може да се премине по камъните през лятото, когато реката не е пълноводна.

*

Агушеви конаци

Агушевите конаци са архитектурен и художествен паметник с национално значение и са своеобразно доказателство за традициите при градежа и архитектурата на аристократическо жилище. Намират край село Могилица, община Смолян. Представляват ансамбъл от две жилищни сгради и стопански постройки. Комплексът е завършен през 1843 г. Сравнявани са с феодален замък, който няма аналог на Балканите.

*

Момчилова крепост

Момчиловата крепост се намира в местността Градището, село Градът. Историята й е свързана с Момчил юнак, който през 1343 г. я реставрира. По-късно средновековната крепост е била опожарена от османско нашествие в Родопите. Другото нещо, които може да видите там е великолепната гледка на Родопа планина.

*

Астрономическа обсерватория – Рожен

Разположена е над местността Рожен, от където и произлиза името й. Построена е на връх Дух, близо до ЧепелареОткрита е през 1981 г. и до ден днешен е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите. Разполага с шест телескопа. Отворена е за посещения, както дневни така и нощни (те са с предварителни записвания).

*

Архитектурен резерват Широка лъка

Не пропускайте архитектурния и фолклорен резерват Широка лъка. Цялото село е музей на открито със своите автентични родопски къщи, каменни мостове над реката и църквата Успение на Пресвета Богородица. Нейната историята е много интересна. Тя е създадена само за 38 денонощния от местното население. Изографисана е от Димитър и Захари Зограф.

*

Къде да отседнем?

Хотел Смилен – място, близо до природата и далеч от обичайното. Планината, свежият въздух, енергията ще направят почивката ви пълноценна и незабравима. Хотелът е заобиколен от извисяващи се скали, обли хълмове, ливади и спокойни езера. Намира се на 220 км от гр. София и на 95 км от гр. Пловдив. Хотелът е само на 10 км от центъра на Смолян и е далеч от шума и движението на града. 

15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен
 
15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен

Хотел Смилен може да посрещне до 43 госта в своите 16 двойни стаи и един апартамент (34 основни и 9 допълнителни легла). Повечето стаи предлагат  и кът с мека мебел с възможност за допълнително легло. Всички стаи са елегантно обзаведени. Имат красив изглед към планината, а в три от стаите можете да се насладите на топлината на действаща камина. 

15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен
 
15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен

Ресторантът на Хотел Смилен разполага с 50 места. От залата и терасата се открива красива гледка към хребетите на Родопските ридове. Вечер топлината на голямата камина и родопската гостоприемност допълват романтичната атмосфера. Мястото е много подходящо за фирмени и лични събирания, сватби и партита.

15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен
 
15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен

Във винарната ще откриете разнообразие от български вина от традиционни региони - Тракия, Сакар, долината на р. Струма, а менюто на ресторанта предлага класическа европейска кухня, екзотични и традиционни родопски ястия.

На разположение на гостите са: парна баня, сауна и мястото за почивка. Можете да се поглезите и с един отпускащ масаж. Без допълнително заплащане може да ползвате при поискване DVD устройство и дискове; ютия и дъска за гладене; сейф за ценности на рецепцията. В лоби бара ще намерите различни настолни игри, списания и книги. 

15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен
 
15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен

Ако желаете да изследвате прекрасния свят на средните Родопи, можете да използвате специално разработени уникални карти на региона с пешеходни и вело маршрути, природни и други забележителности.

15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен
15 идеи за разходка в района на Смолян
Снимка: Хотел Смилен

Хотел Смилен може да организира за вас еднодневни екскурзии, пикник, конна езда, скално катерене, проникване в некултивирани пещери, развлекателни програми за специални събития.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин