30 любопитни факта за Базел - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Базел
Автор: Елена Исаева

Географско местоположение: Базел се намира в северозападната част на Швейцария, близо до границите на Франция и Германия. Разположен е на брега на река Рейн.

Културно разнообразие: Базел е известен със своята мултикултурна атмосфера поради близостта си до съседните страни. Това е смесица от швейцарски, немски и френски влияния.

30 любопитни факта за Базел
Снимка: pixabay.com

Най-старият университет в Швейцария: Базелският университет, основан през 1460 г., е най-старият университет в Швейцария.

Art Basel: Базел е известен с това, че е домакин на „Art Basel“, един от най-големите международни панаири на изкуството в света, показващ модерно и съвременно изкуство.

Фармацевтичен център: Градът е основен център за фармацевтичната индустрия и индустрията на науките за живота, със седалища на няколко фармацевтични компании, разположени там.

Швейцарска архитектура: Базел включва комбинация от историческа и модерна архитектура, включително средновековни структури, барокови сгради и съвременен дизайн.

Basler Fasnacht: Уникалният и оживен карнавал в Базел, наречен „Basler Fasnacht“, е известен със своите сложни маски, костюми и паради. Провежда се през февруари/март.

Хуманистично наследство: Еразъм Ротердамски, известен ренесансов хуманист, учен и теолог, прекарва значителна част от живота си в Базел.

Зоологическа градина: Базел е дом на най-старата зоологическа градина в Швейцария, „Zoologischer Garten Basel“.

Разнообразни музеи: Градът може да се похвали с разнообразие от музеи, включително Fondation Beyeler, Kunstmuseum Basel и Museum Tinguely.

Круизи по река Рейн: Река Рейн, която тече през Базел, предлага възможности за живописни круизи с лодка.

Кулинарни изкушения: Базел е известен със своята кулинарна сцена със специалитети като „Basler Läckerli“ (вид джинджифилова бисквитка) и „Zwiebelkuchen“ (пай с лук).

Историческа Ратхаус: Ратхаус (Кметството) в Базел е впечатляващ пример за ренесансова архитектура и се отличава с ярка червена фасада.

30 любопитни факта за Базел
Снимка: pixabay.com

Червен пясъчник: Много исторически сгради в Базел са изградени от отличителен червен пясъчник, което придава на града уникален визуален характер.

Dreiländereck: Базел се намира на "Dreiländereck", точката, където се срещат Швейцария, Германия и Франция.

Кулата Roche: Кулата Roche, известна още като сграда 1, е една от най-високите сгради в Швейцария и служи като седалище на фармацевтичната компания Roche.

Базелската катедрала: Базелската катедрала е впечатляваща готическа катедрала, която доминира над силуета на града.

Kunsthalle Basel: Основана през 1872 г., Kunsthalle Basel е известна институция за съвременно изкуство, която е домакин на изложби на изгряващи художници.

Речно плуване: През лятото местните жители и посетителите често се наслаждават на плуване в река Рейн, използвайки уникален метод, наречен „Rheinschwimmen“.

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg: Летището, обслужващо Базел, е уникално с това, че се намира в три държави: Швейцария, Франция и Германия.

Аугуста Раурика: Този римски археологически обект близо до Базел е един от най-добре запазените римски градове в Швейцария.

Фонтан Tinguely: Проектираният от Jean Tinguely фонтан в Theaterplatz е кинетично произведение на изкуството, включващо движещи се скулптури и вода.

Исторически музей на Базел: Музеят разполага с впечатляваща колекция от артефакти, представящи историята на града.

Kleinbasel и Grossbasel: Градът е разделен на две части от Рейн: Kleinbasel на десния бряг и Grossbasel на левия бряг.

Река Birsig: Подземна река, наречена Birsig, тече под улиците на Базел.

Munsterplatz: Просторният Munsterplatz е централен площад, заобиколен от исторически сгради и е център на активност.

Културни събития: Базел е домакин на широка гама от културни събития, от музикални фестивали до театрални представления.

Швейцарски музей на хартията, писането и печата: Този уникален музей показва историята на производството на хартия и техниките за печат.

Балет и опера: Theatre Basel предлага разнообразна програма от балетни и оперни представления.

ЖП гара SBB: Централната жп гара Базел SBB е една от най-натоварените жп гари в Швейцария, свързваща града с различни европейски дестинации.

 

Това са само малка част от очарователните факти, които правят Базел завладяващ и оживен град за опознаване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин