5 дестинации за ценителите на вкусни ястия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 дестинации за ценителите на вкусни ястия
Автор: Вероника Иванова
5 дестинации за ценителите на вкусни ястия

Всяка страна по света си има собствен чар и може да бъде интересна за чуждестранните туристи, но някои места имат и едно предимство пред останалите , а именно – превъзходната кухня.

В случай че попаднете на едно такова място, няма начин да не опитате от местните специалитети. Ето и кои са 5-те най-популярни дестинации за кулинарен туризъм в света:

1. Банкок, Тайланд

Тайланд е предпочитана от милиони туристи годишно, като освен с вкусните си специалитети, привлича и с приятния си климат в сухия сезон, а също и с гостоприемството на местното население.

Столицата Банкок е най-желаното място от туристите, тъй като предлага екзотични изживявания, има богата култура и не на последно място – тук може да вкусите уникални кулинарни шедьоври. Сред нещата, които задължително трябва да опитате е сокът от кокосов орех (пие се директно от ореха), който се предлага на всяка крачка в Банкок. Традиционната тайландска вечеря пък включва риба със бял ориз и зеленчуци, като оризът се приготвя само с вода, за да може плътните сосове, с които се сервира да попият в него.

Навсякъде по улиците на града можете да видите да се продава току-що сготвена храна, пресни плодове, фрешове и морски дарове. Тайландската кухня е известна и с пикантните си вкусове, а супата Том Ям е може би най-характерното ястие за региона, което задължително трябва да се опита.

5 дестинации за ценителите на вкусни ястия

2. Париж, Франция

Не е никак изненадващо, че именно Париж попада в тази класация, тъй като Френската кухня е основоположник в гурме кулинарията. Тук може да опитате френски хляб с масло, висококачествени сирена и пастети, а сладкишите са просто неустоими. Именно в тази част на страната са се установили някои от най-добрите майстори-пекари, а френското вино е сред нещата, които няма как да пропуснете.

5 дестинации за ценителите на вкусни ястия

3. Барселона, Испания

Освен с интересната си архитектура и богата култура този град е известен и с кулинарните си специалитети. Тук на всеки ъгъл могат да бъдат видени продавачи, които предлагат различни сирена, подправки, морски дарове и прочутия хамон. Тапас и паеля са имената на ястията, които задължително трябва да опитате тук.

5 дестинации за ценителите на вкусни ястия

4. Истанбул, Турция

Този мегаполис, разположен на два континента, със сигурност има с какво да ви изненада в кулинарно отношение. Тук можете да опитате специалитети, известни още от времето на Османската империя. Най-известни от десертите са локум, кадаиф, баклава, кьонефе, които определено не са за изпускане. Не са за подминаване и кебапите и сандвичите с риба, които се предлагат по крайбрежната ивица в града. Разхождайки се по Босфора не пропускайте да си купите и пълнени миди.

 Истанбул е един наистина впечатляващ град, а кулинарните изкушения , които предлага, със сигурност ще ви накарат да го посетите отново.

5 дестинации за ценителите на вкусни ястия

5. Маракеш, Мароко

Маракеш е многоцветен град, който освен с ярките си пейзажи ще ви впечатли и с многообразието си от кулинарни подправки. Тук може да опитате супа от охлюви, печено агне на шиш и баница с бадеми, канела и захар. Сладкият ментов чай пък е сред напитките, които не бива да пропускате. Мароканската кухня е една от най-разнообразните в света, тъй като в нея присъстват арабски, европейски и берберски влияния, а резултатът е просто зашеметяващ.

5 дестинации за ценителите на вкусни ястия

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин