5 причини да посетите Сарагоса - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Сарагоса
Автор: Виктория Трифонова
5 причини да посетите Сарагоса

Сарагоса е град със силно изразен испански дух. Намира се между Барселона и Мадрид и е столица на автономната област Арагон. Историята на града започва преди около 2000 години. Районът около Сарагоса е бил обитаван от древни племена, после е превърнат в част от Римската империя, а по-късно е превзет и от араби. В продължение на близо 100 години територията, където се намира днес Сарагоса, е била независима мюсюлманска държава. Впоследствие, Сарагоса става столица на кралство Арагон.

Фактът, че Сарагоса дълги времена е била кръстопът на различни цивилизации, е допринесъл за уникалната атмосфера на града, разнообразната и запленяваща архитектура, изразена в различни стилове и вкусните рецепти. Не подминавайте Сарагоса – най-малкото поради тези пет причини:

1. Базиликата "Нуестра Сеньора дел Пилар"

Това е мястото, от което тръгва всяка туристическа обиколка на Сарагоса и това не е случайно. Катедралата Сантяго де Компостела и базиликата "Нуестра Сеньора дел Пилар" в Сарагоса са едни от най-важните религиози храмове в Испания. Базиликата е в стил барок и е построена между17-и и 18-и век. Прочутият испански художник Гоя е взел активно участие в изрисуването на интериора. Легендите разказват, че на мястото на базиликата се явила Дева Мария още когато все още била жива и живеела в Йерусалим. По тази причина от древни времена тук винаги е имало храм.

2. Катедралата Ла Сео

Катедралата Ла Сео е мястото, където се срещат различни култури и епохи. Кулата на катедралата е в бароков стил, а фасадата - в неокласически. Днес това е католическа катедрала, но в миналото на това място е имало римски храм и джамия.

3. Дворецът Алхаферия

Това е един от най-важните дворци в Испания, построен от маврите. Алхаферия се отличава с дървените си тавани, изработени от талантливи мавърски творци. Вътре можете да видите и трона, направен от злато и дърво. Самият факт, че от този трон са издавани не една заповед за нападения, обсади и войни, изпълва въздуха с величие и усещане за всемогъщество.

Днес дворецът също не е без значение за жителите на Сарагоса; тук днес се разполага парламентът на областта Арагон.

4. Творчеството на Гоя

Гоя е един от най-известните и влиятелни испански художници. Той е живял дълги години в Сарагоса. Няма как по време на разходките си из града да не видите някоя от многобройните творби на Гоя, нарисувани на различни места и останали завинаги културно богатство и наследство за идните поколения. Ако сте любители на Гоя и искате да се докоснете по-близо до живота на испанския художник, можете да посетите къщата-музей на Гоя.

5. Гастрономията

Пътешествието до Сарагоса ще ви обогати културно, но и ще ви съблазни кулинарно. Това е така, защото гастрономията тук е цяло изкуство. В Сарагоса можете да намерите всичко – да се нахраните царски за 5 евро или да се докоснете до висшия кулинарен пилотаж с менюта, започващи от 50 евро. Независимо от цената обаче трябва да опитате типичните за цяла Испания тапас, приготвени с пресни местни продукти, идващи от плодородната долина на река Ебро.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин