7 любопитни факта за Лихтенщайн (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 любопитни факта за Лихтенщайн (част 2)
Автор: Peika.bg
7 любопитни факта за Лихтенщайн (част 2)

Лихтенщайн е една от най-малките и най-богати страни в света. Жителите и предпочитат да се возят на електрически автомобили и да ядат органична храна, а принцът строи пътища със собствени пари и кани всички на закуска. Като цяло жителите на Лихтенщайн водят живот, доста по-различен от нашия. Затова сме ви подготвили няколко интересни факта за тази държава-джудже.

Ето ги и тях: 

1. Въпреки факта, че Лихтенщайн се намира в центъра на Европа, е доста трудно да се стигне до него, тъй като до там не летят самолети и няма влакове. Стига се само с личен автомобил или с автобус.

2. Лихтенщайн е много богата държава, средната заплата там е около 5310 швейцарски франка на месец (5700 долара), затова много европейци биха искали да работят там. Но цените в княжеството са много високи, така че малко хора искат да живеят там.

3. Лихтенщайн е една от малкото страни в света с повече регистрирани фирми, отколкото граждани. Сред тези компании са водещите производители на протези. В тази страна-джудже се произвежда най-голямото и бързо влакче за увеселителен парк в света.

4. По-голямата част от продуктите, продавани в супермаркета, са биологични. Зеленчуците, плодовете, млечните продукти и месото, получени с помощта на химия, са на отделни рафтове и се продават с големи отстъпки.

5. В Лихтенщайн пешеходните пътеки са оборудвани с видеокамери – когато пешеходецът се приближи до зебра, незабавно светва зелено. Няма нужда да чакате или да натискате специален бутон.

6. Лихтенщайн се състои от 11 общини. Според конституцията на княжеството всяка от тях има право да се отдели от страната, ако жителите и гласуват за това. Това означава, че една от най-малките държави в света може да бъде разделена на 11 още по-малки държави.

7. Въпреки малката площ, Лихтенщайн има доста диалекти и 28 000 души, които живеят там, не винаги могат да се разберат – дори за назоваването на обикновени пантофи, има четири различни думи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин