7 умни неща, които да свършите преди да тръгнете на път - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 умни неща, които да свършите преди да тръгнете на път
7 умни неща, които да свършите преди да тръгнете на път
Снимка: Thinkstock/Guliver

Преди да превключите на ваканционен режим, отделете няколко минутки за последни проверки и задължителните задачки, с които да си гарантирате спокойствие, докато сте на път. Ето 7 умни неща, които да свършите 24 часа преди да се отправите на път.


Време за сваляне - таксите за роуминг понякога могат да бъдат престъпно високи. За да намалите опасността от невиждана сметка, свалете всичко необходимо предварително - музика, филми, книги. Също така се запасете с някои полезни приложения за пътуване. Не се знае кога и къде ще намерите безплатен wi-fi. Ето и полезни съвети как да намалите разходите си за роуминг. 

Зареждане - Не забравяйте да заредите мобилния си телефон, таблет, mp3 плейър, електронен четец и всичко останало, което има нужда от ток и смятате да вземете със себе си. След това прилежно опаковайте всички зарядни и адаптери, които са ви необходими, и ги приберете в куфара. Така намалявате опасността да забравите най-важното зарядно или да изпаднете в паника в последния момент дали сте го взели.

Финално опаковане и претегляне - Не се поддавайте на изкушението да затворите куфара в последната минута преди да изхвърчите през вратата. Опитайте се да опаковате багажа си колкото се може по-рано. По този начин ще имате време да го разопаковате и опаковате няколко пъти и да се отървете от някои ненужни неща, които сте смятали да вземете. Когато решите, че сте готови, претеглете куфара си и помислете дали наистина сте готови. Ако има ненужни неща, смело ги оставете. Но ако имате още място, не се изкушавайте да запълните всяка дупка в куфара си до последния позволен грам.

Проверка и потвърждение - Проверете всичките си документи - паспорт, виза, лична карта и всичко, което ви е необходимо. Обадете се предварително и проверете дали всичко около вашето настаняване, полет, кола под наем е наред. Питайте за промени, закъснения и всичко, което може да ви обърка графика.

Проверка на прогнозата за времето - Дори и да сте проверявали прогнозата за времето седмица или две по-рано, проверете я отново 24 часа преди заминаването си, особено ако почивката ви ще трае само няколко дни. Едно нетипично горещо или мокро време може да повлияе на нещата, които ще опаковате и вземете със себе си. Добре е да сте подготвени с подходящите дрехи и обувки.

Изчистване на хладилника - Отървете се от всички неща, които са нетрайни и незамразени. По-добре да изчистите сега, отколкото да чистите развалени продукти след завръщането си. Уговорете се със съсед или приятел, който да полива цветята и да наглежда дома ви.

Организиране на финансите - Ако сте от организираните личности, най-вероятно вече сте си закупили валута. Но ако не сте, имате време да го направите. Не го оставяйте за последния момент в някое случайно обменно бюро или още по-малко на летището, където таксите са много над стандартните. Преди да заминете се уверете, че сте платили сметките си. Все пак няма да е приятно да се приберете на тъмно, студено, без топла вода, без интернет или нещо в този дух. Друга добра идея е да предупредите банката си, че смятате да използвате кредитната си карта в чужбина. Има случаи на блокирани карти, които са засечени да се използват в чужбина и се смятат за откраднати.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Истинският Типун, 19.08.2013 | 13:30
Да, действително са 7. Грешката е моя.
Valeri Stavrev, 17.08.2013 | 12:27
И едно важно допълнение. Вземете лекарствата, които обичайно приемате, както и тези за най-разпространените здравословни проблеми – температура, главоболие, стомашно разстройство … Може и да не ги откриете, там където отивате или поне не с познатите ви наименования. А и цените им могат да ви изненадат неприятно.
Emilia Roshkeva, 15.08.2013 | 15:56
7 са!!!
Истинският Типун, 15.08.2013 | 15:28
А защо са шест дадените съвети?
Абонирайте се за нашия бюлетин