Блатото край село Малък Преславец - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Блатото край село Малък Преславец
Автор: Мария Ангелова

Уикенд в блатото. Това не е метафора, а неочаквана идея за различно пътешествие. Край блатото Малък Преславец ви очаква среща с хиляди водни лилии и стотици птици...

Блатото Малък Преславец

Блатото край село Малък Преславец е защитена местност, където се срещат 56 вида птици, 7 от които включени в Червената книга на България. То е и мястото в България, където расте най-голямата колония от водни лилии – цели 46 декара от водната повърхност са покрити с нежни бели цветове. Някои от птиците дори правят гнездата си върху тях.

В миналото блатото е имало водна връзка с Дунав. Днес реката е на около 2 км оттук.

5243

Най-приятно е да обиколите района на блатото на велосипед, с фотоапарат през рамо и обяд за пикник в раницата. Има екопътеки, беседки, пейки, наблюдателница, паркинг и санитарни възли. Мястото е подходящо и за риболов. Непосредствено до езерото се намира „Рибарското селище“, където можете да купите прясно уловена риба от рибарите и собственоръчно да я изпечете на някое от барбекютата край водата.

Село Малък Преславец

Самото село Малък Преславец също заслужава да му отделите време. Щом десетки къщи тук са закупени от чужденци, значи явно в него има нещо, което ние, българите, пропускаме. Селото е разположено в хълмиста местност, обитавана от дълбока древност. В читалището има музейна сбирка, а местните хора пазят традициите си.

5239

Полезна информация: До блатото и село Малък Преславец е най-добре да се придвижите с автомобил. Силистра е на 50 км, а самото блато е на 4 км от селото (питайте за посоката, има асфалтов път). В кметството има информационен център, където да научите повече за блатото или да вземете бинокъл или далекоглед.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в Българаия през 2016 г.".

Вижте още снимки от блатото Малък Преславец:

40455

40457

40456

40459

5241

5242

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин