Хавай в 9 любопитни факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хавай в 9 любопитни факта
Автор: Иван Чорбаджийски

Разположен на повече от 4000 км и две часови зони разстояние от САЩ, Хавай е различен от всеки друг американски щат. Родени от вулканичен огън и населени с екзотични растения и животни, Хавайските острови са едно от най-очарователните места на света. Подготвили сме ви порция любопитни факти за това интересно кътче:

1. Хавайските острови са най-дългият архипелаг в света с дължина от над 2400 км и 10 градуса географска ширина.

2. Хаваите се състоят от осем главни острова и още 124 малки, ненаселени островчета. Големият остров е два пъти по-голям от всички останали острови, взети заедно.

3. Килауеа е най-активният вулкан в света. Съвсем подходящо името му се провежда като Плюещият. Той изригва непрестанно през последните 30 години.

4. Ако се измери от основата си под морското равнище угасналият вулкан Мауна Кеа на Хаваите е висок над 10 000 м – следователно по-висок от Еверест.

5. Ниихау е малък частен остров, част от Хаваите.

6. От близо 10 000 гърбати кита, които мигрират в Северния Тихи океан от януари до април всяка година, повече от две трети могат да бъдат видени на Хаваите.

7. Град Хило на Големия остров е едно от най-дъждовните места в САЩ с 275 дъждовни дни в годината.

8. На северния бряг на остров Мауи могат да бъдат открити едни от най-високите вълни в света. Сърфистите ги наричат Челюсти.

9. Много филми са заснети на Хваите, макар действието им да не се развива там - „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“ и "Джурасик Парк".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин