Художникът Уилфрид Алмендра - между Марсилия и София - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Художникът Уилфрид Алмендра - между Марсилия и София

Уилфрид Алмендра ще се срещне с българската публика на 28-и март в разговор за своя международен опит на съвременен скулптор и значението на изкуството в публичното пространство.

Френско-португалският артист Уилфрид Алмендра пристига в България като първият резидент на международния скулптурен проект Sariev+Markov. Той ще работи у нас няколко месеца, за да създаде модерна скулптура за публичното пространство на София. Творбата ще бъде произведена в скулптурното студио Марковстудио и инсталирана през есента в колаборация между Галерия Сариев със Столична община и Френския институт в България.

Уилфрид Алмендра живее и работи в Марсилия, но ще прекара интензивно творческо време в София, където подготвя своята скулптурна творба в рамките на Sariev+Markov Sculpture Projects. Проектът е посветен на публичното изкуство, което възниква в обществените пространства и принаделжи на всички. “Публичното изкуство е символ на демокрация” - казва Дария дьо Бове, френският куратор, който посети София миналата седмица, за да да даде официален старт на Sariev+Markov Sculpture Projects със своя лекция и среща с българската публика.

Художникът Уилфрид Алмендра - между Марсилия и София

September 25th, 2013 at night, 2014, ©Aurelién Mole

Международният скулптурен проект обединява артисти, галерии и административни институции в разговора за бъдещето на публичното изкуство в България. Първият резидент на проекта - Уилфрид Алмендра, е избран именно от г-жа Бове, която е и член на борда на Sariev+Markov Sculpture Projects.

Художникът Уилфрид Алмендра - между Марсилия и София

Grand Opus, 2009

В рамките на своя престой у нас, художникът ще се включи в образователния модул на Sariev+Markov с разговор пред широка публика относно своя международен опит и експертиза в сферата на съвременната скулптура и значението на изкуството в публичното пространство. Разговорът ще бъде на 28-и март (четвъртък) от 18 ч. във Френския институт в България. Преди и след него Уилфрид ще се срещне и с български артисти и ще проведе уъркшоп с тях в галерия “Васка Емануилова” и Марковстудио.

Художникът Уилфрид Алмендра - между Марсилия и София

Between the tree and seeing it, 2014

В своите последни работи, Уилфрид Алмендра се вълнува от съдбата на предградията в модернистичните архитектурни утопии - град в пустинята Ордос (Вътрешна Монголия, Китай), създаден за 2 милиона жители под натиска на китайската индустриална революция, но обитаван от едва 30 хиляди в момента, градът на бъдещето Масдар (пустинята на Абу Даби), който се строи за 50 хиляди жители по проект на прочутия английски архитект сър Норман Фостър като модел на бъдещия еко град, или Новият Вавилон на Констант - ситуационисткият град на холандския художник, скулптор, музикант и архитект Констант Нюувенхюс, който “освобождава масите” в духа на унитарния урбаинзъм и създава изцяло нов обществен модел без глад и експлоатация.

Художникът Уилфрид Алмендра - между Марсилия и София

Model Home, 2012

Първите проекти на Sariev+Markov sculpture projects се осъществяват в партньорство с Френски институт, Столична община, Софийска градска художествена галерия и нейния филиал галерия "Васка Емануилова", Фондация „Отворени изкуства”. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин