Идеи за разходка: Попинолъшкият водопад в Пирин - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за разходка: Попинолъшкият водопад в Пирин
Автор: Михаела Стоянова

Лятото е в разгара си, жегите също. Ако се чудите как да избягате от тях, има много възможности. Нашето предложение този път е един красив водопад в Пирин, който се намира на 18 км от град Сандански.

Някои го наричат Попинолъшки водопад или водопад Попина Лъка, а други го знаят като Санданска Бистрица.

Водопадът се намира на 1230 м н.в. и е пълноводен през цялата година. По което и време да отидете, ще имате възможност да се порадвате на красотата му. Височината му е 14 м и е разположен по течението на река Башлийца. Тя се слива с река Сърчалийца и поставят началото на река Санданска Бистрица.

Легендата за водопад Попина Лъка

Името на водопада Попина Лъка произлиза от местна легенда. По османско време имало монах, последовател на Иван Рилски, който искал да подтикне населението към бунт. Когато разбрал за намеренията му, турският каймаканин обявил 5000 лири за главата му. Щом научил за това, монахът си събрал багажа и тръгнал нагоре в планината. Решил да си направи бивак около една буйна река и голям водопад. На най-близката поляна той започнал да си сади ръж и картофи. Въпреки това не забравил за мисията си и непрекъснато посещавал околните села, за да привиква населението на бунт. Една вечер попът се върнал в устроения си бивак и легнал да спи. Оказало се, че някой го е предал. Той бил хванат, завели го на скалите над водопада. Там бил обезглавен, а тялото му хвърлили в реката. На следващата сутрин намерили само килимявката му.

Полезна информация: Ако сте от хората, които не обичат да вървят дълго време, а не ви се стои на едно място, Попинолъшки водопад е идеалното място за вас, защото можете да го достигнете с автомобила си и пак да прекарате деня си сред природата. Ако сте от хората, които все пак обичат и разходките, имате възможност да походите до намиращите се в близост хижи Яне Сандански (5 мин.) и Беговица (1 час). За да стигнете до водопада от Сандански, карайте по асфлатовия път за хижа Яне Сандански. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин