Интересни факти за Парагвай - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Парагвай
Автор: Елена Исаева

Парагвай е една много красива и интересна държава в Южна Америка. Тя граничи с Аржентина, Бразили и Боливия. Парагвай е вътрешноконтинентална страна, която няма никакъв излас на море или океан. Столица на Парагвай е Асунсион. Административно страната е разделена на 17 департамента и един столичен департамент.

Ето и някои по – интересни факти за Парагвай, които ще ви се сторят интересни:

Интересни факти за Парагвай
Снимка: pixabay.com

1.Европейците за пръв път пристигат по тези земи в ранните години на 16 век. Днешната столица на Парагвай, Асунсион е била основана от испанския конкистадор Хуан де Салазар на 15 август 1537 г.ю

2.Както е известно на всички, най – популярният спорт в страната е футболът. Националният им отбор по футбол е един от най-добрите на континента и е печелил два пъти Копа Америка – през 1953 и 1979 г. На Олимпийските игри в Атина през 2004 г., футболният отбор печели сребърните медали, които до този момент са и единственото олимпийско отличие на страната. На световни първенства парагвайският национален отбор участва седем пъти.

3. В Парагвай се говорят два официални езика. Единият е испански, а другият е местен език, наречен „гуарани“.

4.Валутата също се казва гуарани.

5. Името гуарани идва от местното население.

6.Националното знаме на страната е двустранно, а изображенията от двете му страни са различни. Предната страна на знамето е украсена с изображение на жълта петлъчева звезда на син диск, който е и националният герб на страната. До тази картина има венец и фразата "Republica del Paraguay". От обратната страна на флага на Парагвай е изобразена фигурата на могъщ лъв с червен венец - символ на свободата на страната и надпис "Paz y Justicia".

7.По – голямата част от населението на страната е под прага на бедността. Въпреки това, средната продължителност на живот е много по-висока, отколкото в някои страни в Европа.

8. Първата ЖП линия в Южна Америка е построена именно тук, в Парагвай.

Интересни факти за Парагвай
Снимка: pixabay.com

9. Соята е един от основните продукти, които Парагвай изнася.

10.Интересен факт в историята на Парагвай е, че създателите на правната рамка на държавата са използвали законите на Римската империя, Франция, Аржентина .

11.Въпреки факта, че Парагвай се намира във вътрешността на континента и няма излас на море, страната разполага с голям военноморски флот и морска авиация. Флотът е базиран на най-големите реки в страната. Това са Парагвай, Парана и Пилкомайо.

12.Иван Тимофеевич Беляеве важна личност за парагвайците. Той е генерал-майор от руската армия и освен това е почетен гражданин на Парагвай. Беляев е бил участник в Първата световна война, по време на Гражданската война в Русия е бил в Бялата армия. През 1920 г. Беляев заминава за чужбина, четири години по-късно се озовава в Парагвай. През първата половина на тридесетте години той се бие в армията на Парагвай срещу Боливия, а през 1936 г. е удостоен със званието почетен гражданин на страната поради тези му заслуги.

13.Най – високата точка на Парагвай се намира в планината Керо Перо и има надморска височина от 842 метра.

14.Не може да се каже, че Парагвай е туристическа държава, въпреки че през последните години правителството прави много неща, за да привлече посетители от цял ​​свят.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин