Интересни събития този уикенд (19-21 ноември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (19-21 ноември)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (19-21 ноември)
Снимка: pixabay

Нямате планове за уикенда? Ето няколко събития които можете да посетите:

София:

Модно ревю – спектакъл "Мода, история и съвремие" - на 19 ноември от 18 и 30

Сдружение „Откривам и Развивам” кани пловдивчани и гости на града на модно ревю – спектакъл "Мода, история и съвремие" на 19.11.2021 г. от 18:30ч.  в "Малката базилика".

Проектът се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града с финансиране по компонент 3 „Гражданска активност“.

”Мода, история и съвремие” е проект, чрез който на една  сцена се обединяват млади творци и утвърдени дизайнери. Той дава възможност за мотивация на младите хора и тяхната реализация по време на пандемията COVID-19 .

Идеята на „Мода, история и съвремие” или новата креативност е отговор на въпроса как да намерим вдъхновение за творческо развитие по време на пандемията. Тя е причината сдружение „Откривам и Развивам” да търси път и посока за това какво можем да направим днес и сега, за да подкрепим творческото развитие на младите хора и да се доближим до по-смислено, ползотворно и вдъхновяващо образование.

Камерният концерт "Пролет през есента" с усещането за радост и любов - на 20 ноември от 19 часа

На 20 ноември, събота, от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен петият за тази година камерен концерт от цикъла „Музика без граници”.

Сопраното Емилия Иванова, пианистката Мануела Манолова и кларнетистът Фернандо Фернандес избират заглавието „Пролет през есента” и се спират на песни и пиеси, които да бъдат тематично обединени от темата за любовта и пролетта. Сюжетът на концерта ще бъде допълнен със стихове, които ще изпълни актрисата Биляна Райнова. В програмата са включени песенни цикли за глас, кларинет и пиано от Франц Шуберт, Луи Шпор, Ян Каливода. На финала ще прозвучи Концертната фантазия по мотиви от операта "Риголето" на Джузепе Верди.

В концерта „Пролет през есента” участва /освен пианото/ и кларинет. Това, което ще чуят зрителите е нещо по-различно. Не мисля че досега е правено нещо такова. Ще се насладят на една прекрасна пролетна слънчева и радостна музика в края на есента, преди зимата. Тя ще пренесе зрителя в друг свят, ще му даде глътка въздух, ще му достави удоволствие в тези трудни времена. Всички имаме нужда от това.”

Спектакълът „Всички малки светлини“ с премиера в театър Азарян - на 21 ноември

На 21 ноември в Театър Азарян младите и талантливи актьори от Сдружение „Enso“ – Камелия Хатиб, Александра Димитрова и Лили Сучева ще представят премиерния спектакъл „Всички малки светлини“ от Джейн Ъптън. Това е вторият проект за екипа, след дебюта им с „Демони“ от шведския драматург Ларш Нурен. Режисьор на „Всички малки светлини“ е Стоян Радев.

Написана през 2016 година, пиесата печели британската награда „George Devine Award“ и номинация за най-добра пиеса на писателската гилдия. Основните теми са социалната вина, семейството, приятелството, любовта. Попитана какво иска да постигне с текста си, Джейн Ъптън отговоря, че се надява да помогне за осъзнаването на личната и социална трагедия, свързана със сексуалната експлоатация.

Моменти на кратък баланс – откриване на самостоятелна изложба на Людмила Миланова - от 4 ноември до 21 ноември

Някои психолози твърдят, че човек изпитва щастие, когато границите на душата се разширяват. А ролята на граница при физическото тяло играе кожата, и знанието за повърхността на тялото като че ли кореспондира с представата за границите на психическото. Когато се стоплим, се отпускаме и разширяваме и обратно – студът ни стяга, събира.

В тази изложба Людмила Миланова се интересува от лавирането между преходни състояния. В процеси на трансформация търси моменти, на дори и кратък, „баланс“ и „уравновесяване“ в общ смисъл, като работи не с теория или философия, а наблюдава и анализира агрегатни промени, мъгли и изпарения, телесни усещания, а дори и емоционални състояния. Търсенето на равновесие обаче преминава през ред логически и физически противоречия – топлина и хлад, природа и наука. Дори метафоричната „топлота“ на интериора в галерия Little Bird Place е в контраст с разполагащата се в него инсталация.

Валентина Шарра. Сълзи без тъга (изложба) - от 5 ноември до 4 декември

Проектът на Валентина Шарра, създаден специално за галерия „Структура”, е посветен на смъртта като продължение на живота. Неудовлетворена от нейното отричане, неприемане и неразбиране, авторката се опитва да възстанови връзката между отделните елементи на космическия цикъл, такава каквато е съществувала още в древните култури.

Шарра базира изследването си на исторически позовавания, които доказват мъдростта по отношение на възприемането на смъртта. Изградените системи от вярвания и ритуали подпомагат процеса на дълбоко и спокойно проникване в смисъла съществуването на земята и пътешествието на душата отвъд границите на телесното.

В днешно време жизненото дихание, психе, е загубило водещата си роля да съживява грубата материя. Духовният принцип е отстъпил място на тялото като поддържащо живота, а душата е само негов гост. Смъртта се отнася единствено до машината-тяло и неговото счупване.

Изложба "Стършел на 75" - от 11 ноември до 19 декември

От 12 ноември до 19 декември във фоайето на третия етаж на Музея на хумора и сатирата ще бъде представена изложбата  "Стършел на 75". В нея са представени шаржовеи автошаржове на 39 "стършели" и сътрудници на вестника. Откриването е на 11 ноември от 18 часа. На събитието специални гости ще бъдат главният редактор на вестника - Михаил Вешим и Румен Белчев - управител на "Стършел и половина" ООД.

СТЪРШЕЛ е български вестник за хумор и сатира. Излиза без прекъсване и без смяна на името от създаването си през февруари 1946 година.

Фрагменти на съзнанието - Изложба на Антония Колева - Nitra - от 12 ноември до 9 януари

В колажите на Антония Колева - Nitra, с които тя е най-добре позната, има характерно качество - нейната работа отразява актуални въпроси и теми. Но начинът, по-който използва визуалния език от социализма подчертава безвремието им.

За нейната нова изложба в галерия „Галерия“, наречена „Фрагменти на съзнанието“, Антония добавя времето като нов елемент към визуалния си език. В серия от анимирани гиф изображения, тя използва време и постепенни трансформации, за да играе с нашите възприятия.

На човешкия мозък му харесва да си мисли, че познава това, което вижда. Особено когато разглежда изображения, толкова познати, колкото са елементите от колажите на Антония. Мозъкът ни продължава да се прави, че познава това, което вижда, дори когато изображението е малко по-различно от това, което очакваме или мислим, че е.

Антония използва времето, за да издърпа черджето под нашата интерпретация, като прави малки промени, които преобръщат значението на работата ѝ. Мъжката ръка се променя на женска, докато сграбчва женски крак, а палмовите дървета зад един мол постепенно се подменят с Червения площад.

Търговище:

Изложба „От ревност за народно просвещение...” в Търговище - от 25-и октомври до 30-и март

В изложбата се акцентира върху развитието и промените в учебниците през различните исторически периоди като всеки носи белезите на своето време. Няколко учебни карти допълват атмосферата на една типична класна стая. Изложбената зала е пригодена и за провеждане на тематични уроци с ученици.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин