Интересни събития този уикенд (21 - 23 юни) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (21 - 23 юни)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (21 - 23 юни)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложбата „Археологически бисери“

до 30 юни

Постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ ще открият председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателят на Сръбската академия на науките и изкуствата акад. Любомир Максимович на 10 юни 2019 г. (понеделник), в 14.00 часа в градинката „Кристал“. Очаква се да присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Съвместната българо-сръбска постерна изложба ще бъде представена по едно и също време в двете столици, на чиито територии съществуват селища от хилядолетия и са разположени по трасето на т.нар. Диагонален път. Той свързва земите на Изтока и Запада, изграден по време на Римската империя, в съвремието продължава да е сред основните европейски пътни артерии. Допълнителна информация тук.

*

Фотоизложба #ExploreBulgaria

до 23 юни

Асоциацията на травъл блогърите (АСТОМ) организира фото изложба в София с цел популяризиране на различни места из България. Мисията им е чрез красиви фотографии от различни области в България да дадат най-добрите идеи за пътуване.Откриване: 12 юни 2019, 18:30, Bulgaria Mall, ниво 0. Допълнителна информация тук

*

Изложба "На Светлин"

от 18 до 29 юни

На 18 Юни от 18:30 часа в Галерия Сезони ще се открие изложба в памет на Светлин Русев. В месеца в който Маестрото щеще да навърши 86 години, ученици от негови випуски събират своето творчество, за да посветят една изложба на обичания и уважаван Маестро Светлин Русев.

Малко може да се каже, което вече не е казано за безмерния талант на Маестрото и висшата духовнона стойност на произведенията му. За това даваме думата на неговите ученицити и тяхното сърдечно послание към почитания им Светлин...

Допълнителна информация тук.

*

Благотворителен базар цели да подари вълшебно лято за деца с увреждания

23 юни

С благотворителен базар в София подкрепяме инициативата „Работилничка за чудеса”, която подпомага деца с увреждания и техните родители. Събитието ще се състои на 23 юни, неделя, в hOUR SPACE - Общество за психология и психотерапия, където всеки ще има възможност да закупи артикули на символични цени и по този начин да се включи в каузата. „Работилничка за чудеса” е инициатива, която организира безплатни арт-терапевтични занимания за деца и младежи с увреждания, както и творчески ателиета за техните родителите. Целта на Работилничката е да изгради подкрепяща среда, в която деца и младежи да учат, да творят заедно и да създават приятелства. И най-важното - да знаят, че са обичани, обгрижвани и че с ръцете си умеят да изработват красиви неща.

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Самостоятелна изложба на Живко Седларски

от 13 до 30 юни

Известният скулптор Живко Седларски пристигна от Франция за самостоятелна изложба в Пловдив. В галерия „Аспект” творецът ще представи десет непоказвани досега свои пластики на женски фигури в „метални рокли”.

На открито пред галерията ще бъде показана най-новата му мащабна скулптура от арматурно желязо „Дева -М”.

Скулпторът Живко Седларски, който от 30 години живее и твори във Франция, пристигна в България, за да представи в Пловдив самостоятелна изложба с нови, непоказвани досега скулптури, пластики и рисунки. Изложбата ще бъде открита на 13 юни, от 18.30 часа в галерия „Аспект”. Изложбата носи името на най-новата му мащабна скулптура на жена в „метална рокля” - „Дева - М”. Висока 2,32 м. тя е изработена от арматурно желязо. До края на месеца жителите и гостите на Пловдив - европейската столица на културата 2019 ще могат да я видят на открито пред галерията. Попитан защо точно „Дева -М”, скулторът отговаря: „ Всеки се моли на своя господ, а аз – на Девата. Нека всеки намери своето М – може да е Мария или Мая, но също Мода, Майка, Муза, Модел, Мадона, Марица (все пак сме в Пловдив), Манекен, Метал, Монумент, Молитва и още, и още...” Допълнителна информация тук.

*

Стефан Данаилов и Аня Пенчева в „Актрисата“

на 21 юни

Стефан Данаилов и Аня Пенчева играят любовен дует под тепетата в „Актрисата“.

Представлението на Народния театър със Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Павел Иванов, Кирил Ефремов, Иван Панев и Ненчо Илчев гостува в Пловдив на 21 юни.

Завръщането на големия български актьор Стефан Данаилов на театрална сцена се състоя в премиерната комедия за нещата от живота, озаглавена "Актрисата", продукция на Народен театър "Иван Вазов и ПК "Ажур Пико". Стартът на националното турне на спектакъла тръгва от сцената на Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" - Димитровград. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Спектакъл "Six Love songs" Варна

на 21 юни

Фестивал ДВИЖЕЩОТО СЕ ТЯЛО и STEAM ROOM – алтернативен хореографски център ви канят 21-ви Юни, петък от 19.30 ч. Нова ПРЕМИЕРА от съвременния танц, пърформанс и хореография на сцентата на ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ВАРНА Любовта е мистерия. Любовта е ПОП. Пропадане на любовни реалностти. SIX LOVE SONGS хореографски концерт. 

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

Международен фестивал "Корабът на изкуствата" Поморие

от 21 до 13 юни

От 21 до 23 юни 2019 година под патронажа на кмета на община Поморие Иван Алексиев за шести път ще се проведе Международният фестивал „Корабът на изкуствата”. Градът ще посрещне изпълнители и художествени колективи от страната и чужбина. Всеки от участниците ще покаже своя талант на поморийската сцена и ще потопи аудиторията в необятните води на творчеството. Фестивалът има конкурсна част, която включва няколко раздели: класически инструменти и пиано, хореография и естрада.

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Парад на ретро автомобилите Русе 2019

на 22 юни

На 22 юни 2019 г./събота/, за пета поредна година Русе ще бъде домакин на Парад на ретро автомобили и мотоциклети. Събитието се организира от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“, с подкрепата на Община Русе.

Участие в тазгодишното издание до момента са заявили над 60  автомобили и мотоциклети от Русе, БургасВарнаСофияХасковоСтара ЗагораСливен, Разград, Кубрат и от Румъния. Регистрация на участници ще има и в деня на събитието.

Автомобилите, които ще могат да се видят на парада са от почти всички по-известни марки и някои ще бъдат показани за първи път в Русе. Регистрираните за участие ретро возила са създадени в периода между 1920 -1989 година.

Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Еньовден на Етъра

от 22 до 24 юни

Според традиционните представи от Еньовден билките започват да губят лечебната си сила. Затова събраните в нощта срещу празника треви се приемат за най-лековити. Вярва се, че по земята ходят седемдесет и седем болести, които могат да се лекуват с билки и една „незнайна”, за която няма лек. За нея, когато в нощта срещу Еньовден се берат билки, се откъсва със затворени очи трева, която се разцепва на половина и се вплита в Еньовденския венец. Затова се казва, че билките в него са 77 и половина.

Допълнителна информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин