Интересни събития този уикенд (26-28 ноември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (26-28 ноември)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (26-28 ноември)
Снимка: pixabay

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Валентина Шарра. Сълзи без тъга (изложба) - от 5 ноември до 4 декември

Проектът на Валентина Шарра, създаден специално за галерия „Структура”, е посветен на смъртта като продължение на живота. Неудовлетворена от нейното отричане, неприемане и неразбиране, авторката се опитва да възстанови връзката между отделните елементи на космическия цикъл, такава каквато е съществувала още в древните култури.

Шарра базира изследването си на исторически позовавания, които доказват мъдростта по отношение на възприемането на смъртта. Изградените системи от вярвания и ритуали подпомагат процеса на дълбоко и спокойно проникване в смисъла съществуването на земята и пътешествието на душата отвъд границите на телесното.

В днешно време жизненото дихание, психе, е загубило водещата си роля да съживява грубата материя. Духовният принцип е отстъпил място на тялото като поддържащо живота, а душата е само негов гост. Смъртта се отнася единствено до машината-тяло и неговото счупване.

Изложба "Стършел на 75" - от 11 ноември до 19 декември

От 12 ноември до 19 декември във фоайето на третия етаж на Музея на хумора и сатирата ще бъде представена изложбата  "Стършел на 75". В нея са представени шаржовеи автошаржове на 39 "стършели" и сътрудници на вестника. Откриването е на 11 ноември от 18 часа. На събитието специални гости ще бъдат главният редактор на вестника - Михаил Вешим и Румен Белчев - управител на "Стършел и половина" ООД.

СТЪРШЕЛ е български вестник за хумор и сатира. Излиза без прекъсване и без смяна на името от създаването си през февруари 1946 година.

Фрагменти на съзнанието - Изложба на Антония Колева - Nitra - от 12 ноември до 9 януари

В колажите на Антония Колева - Nitra, с които тя е най-добре позната, има характерно качество - нейната работа отразява актуални въпроси и теми. Но начинът, по-който използва визуалния език от социализма подчертава безвремието им.

За нейната нова изложба в галерия „Галерия“, наречена „Фрагменти на съзнанието“, Антония добавя времето като нов елемент към визуалния си език. В серия от анимирани гиф изображения, тя използва време и постепенни трансформации, за да играе с нашите възприятия.

На човешкия мозък му харесва да си мисли, че познава това, което вижда. Особено когато разглежда изображения, толкова познати, колкото са елементите от колажите на Антония. Мозъкът ни продължава да се прави, че познава това, което вижда, дори когато изображението е малко по-различно от това, което очакваме или мислим, че е.

Антония използва времето, за да издърпа черджето под нашата интерпретация, като прави малки промени, които преобръщат значението на работата ѝ. Мъжката ръка се променя на женска, докато сграбчва женски крак, а палмовите дървета зад един мол постепенно се подменят с Червения площад.

Гиорги Гигашвили и маестро Георги Димитров гостуват на Радиосимфониците с виенска програма - на 26 ноември от 19:00 часа

Феноменалният млад грузински пианист Гиорги Гигашвили ще гостува на Симфоничния оркестър на БНР на 26 ноември от 19.00 часа в зала „България“. Под диригентството на маестро Георги Димитров ще прозвучат две „виенски“ произведения: Концерт №20 за пиано и оркестър от Моцарт и Шеста симфония от Шуберт.

Гигашвили е носител на Първа премия от Международния клавирен конкурс  във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич. След тази победа, по покана на легендарната пианистка, Гиорги продължава следването си при знаменития педагог Нелсън Гьорнер в Женева.

В България Гиорги Гигашвили пристига седмици след триумфалната му победа в престижния конкурс KlavierOlymps в Бад Кисинген, Германия.

Програма на кино "ОДЕОН" - 26 ноември – 2 декември 2021

Цялата програма на кино "Одеон" ще откриете в линка.

СОФИЯ VR ФЕСТ - от 26 до 28 ноември

Ноември се превръща в месеца на върховите технологии и изкуство със събитията от програмата на с. По примера на едни от най-известните световни кинофестивали – организаторите от VRlab BG имат за цел да представят изкуство във виртуална реалност. В рамките на събитието зрителите ще могат да се докоснат до произведения от цял свят, среща с авторите и обучение по VR кино.

РИМ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“ - от 26 ноември до 16 януари

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“. Изложбата е реализирана сред експонатите от постоянната експозиция на Музея. Откриването е на 25 ноември 2021 г. (четвъртък) с вернисаж между 16:00 – 19:00 ч. (последен час на влизане 18:30 ч.). Експозицията продължава до 16 януари 2022 г.

Проектът „История помежду“ отново гостува в пространствата на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1). Третото издание внася детайли към основната историческа линия в постоянната експозиция по отношение на развитието на българската кинематография.

Разказите са предадени от кинокритика д-р Деян Статулов. Възприемат се като поредица от случки, обогатяващи познанията за отделни кинотворби. Същевременно, това е хронологичен пъзел, представящ историческите превратности, при които функционира седмото изкуство в България.

ПЛОВДИВ

Дефиле на младото вино - от 26 до 28 ноември

Започва тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“, което се провежда традиционно в последния уикенд на ноември . Тази година това са дните -  26, 27 и 28 ноември. Възрожденските къщи в Стария град на Пловдив отново ще отворят гостоприемно врати за срещи с приятели,  дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления. 13-тото издание се провежда под патронажа на Министерство на туризма на Република България.

Организатори на Дефилето са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии - Пловдив, всички партньори, участници в „Дефиле на младото вино“, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

“Дефиле на младото вино“ се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

Откриването е на 26 ноември (петък). По традиция от площада пред Община Пловдив в 13:00 ч., „Дионисиево шествие“ съпроводено с ансамбъл „Тракия“ ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. В 14:00 ч.

официалните гости ще приветстват участниците.

Дни на музиката в Балабановата къща - на 28 ноември от 18 и 30 часа

Заключителният концерт на есенното издание на XII МФ "Дни на музиката в Балабановата къща” на 28 ноември в 18.30 часаще представи струнен квартет "ФИЛХАРМОНИКА" - едни от най-изкусните майстори на камерното музициране в България. И четиримата участници в състава му заемат водещи позиции в Софийска  филхармония – Павел Златаров (цигулка) - концертмайстор, Ана Иванова (цигулка) - помощник-концертмайстор, Милена Златарова - водач на виолите и Иван Лалев - водач на виолончелите на именития оркестър.

Програмата е съставена от прочути опуси: Антонин Дворжак – Цикъл „Кипариси“ за струнен квартет по стиховете на Густав Пфлегер-Моравски и Морис Равел – струненквартет във фа-мажор.

Четиримата музиканти имат богат опит в камерното музициране. Като член на Български струнен квартет Иван Лалев получава през 1999 г. първа награда на националния конкурс по камерна музика за учители в Лос Анжелис. След завръщането си в България участва активно като гостуващ челист в различни камерни формации. През 2017 и 2018г. гостува в Япония, където заедно с Павел Златаров, Милена Златарова и колеги от Софийска филхармония изнася камерни концерти с японски музиканти.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Коледен базар - Велико Търново - от 26 ноември до 31 декември

Обичаният от малки и големи Коледен базар във Велико Търново отваря врати в края на следващата седмица.

От 26 ноември до 31 декември за жителите и гостите на Старата столица парк „Марно поле“ ще бъде превърнат в приказно коледно градче. Както всяка година, в къщичките ще се предлагат различни сувенири, ръчно произведени изделия, разнообразни месни деликатеси, сладки лакомства, традиционното греяно вино и други.

За първи път на базара ще бъдат разположени и нови дървени павилиони за представяне на още по-голямо разнообразие от коледна украса, играчки, сувенири, сезонни стоки и още много празнични захарни и кулинарни изкушения.

Децата ще могат да пуснат своите писма до Дядо Коледа в специалната Коледна поща, която ще бъде отворена до 21 декември. За да получат отговор, помощниците на белобрадия старец съветват всички малчугани да не пропуснат да напишат обратен адрес в своите желания.

ШУМЕН

Зрелищно светлинно и лазерно шоу ще отбележат 40-годишнината на паметника „Създатели на българската държава“ - на 26 ноември от 17:00 часа

През 2021-ва година се навършват 40 години от откриването на МК „Създатели на българската държава“. По този повод зам.-кметът по образование и култура Найден Косев представи акценти от честването на годишнината днес, по време на брифинг в Областния информационен център. Той припомни, че със своята архитектурна пластика и скулптурни форми паметникът представя най-значимите исторически моменти на създаването и развитието на България. Силно и много емоционално е въздействието му както за шуменци, така и за българските и чуждестранните туристи, които го посещават, каза Косев. Интересно е също, че със самата композиция се реализира нова архитектурна форма – мемориален комплекс, който се превръща в едно от най-значимите произведения на монументалното изкуство от 80-те години. Паметникът е открит на 28 ноември 1981 г. във връзка с мащабната инициатива за отбелязване на 1300 години от началото на българската държава.

СТАРА ЗАГОРА

"Бал с маски" открива Фестивала на оперното и балетното изкуство 2021 - от 26 до 27 ноември

С премиерата на операта „Бал с маски” се открива 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Откриването на тазгодишното 51-во издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство ще бъде на 26 и 27 ноември с премиерата на Вердиевия оперен шедьовър “Бал с маски”. Извънредната 2020 осуети планираната премиера на спектакъла два пъти. Сега – в ситуация на безпрепятствено допускане на публика срещу „зелен сертификат” и осигурени от Държавна опера-Стара Загора условия за тестване непосредствено преди събитията, „Бал с маски” е на път най-после да ознаменува своята дългоочаквана премиера.

На сцената на Старозагорската опера отново ще си подадат ръка оперната традиция и модерността. Режисьорът Славчо Николов се отнася с респект и уважение към благодатната творческа задача за поставянето на една от най-зрелите творби на великия законодател в оперното изкуство Джузепе Верди. Последователен в търсенето на паралели със съвремието, режисьорът прави оригинална трактовка на драматургичната линия на произведението като извежда „темата за проблемите на комуникацията - връзките в отношенията между нас хората. Всички сме свързани в този век на така нареченото „Глобално село“, но независимо от огромните комуникационни възможности, все по-рядко си говорим "лице в лице" и всеки един от нас става все по-самотен. В цялата ни глобална свързаност си живеем в свят гонейки единствено своите собствени интереси. Опитваме се да създадем визия, с която да се представим през „маска” в обществото през един профил, който не е реален за нас. Стремим се да създадем изкуствен образ пред другите, подчинен на идеята какво искаме да си мислят за нас - сам за себе си, на разстояние един от друг и без усещания и вникване в проблема на другия.” – споделя режисьорът Славчо Николов.

Търговище:

Изложба „От ревност за народно просвещение...” в Търговище - от 25-и октомври до 30-и март

В изложбата се акцентира върху развитието и промените в учебниците през различните исторически периоди като всеки носи белезите на своето време. Няколко учебни карти допълват атмосферата на една типична класна стая. Изложбената зала е пригодена и за провеждане на тематични уроци с ученици.

ОНЛАЙН СЪБИТИЯ

Изложба живопис „Есенна романтика“ на Даниела Стойкова - от 25 ноември 2021 до 18 декември

Онлайн арт галерия Даниела Стойкова представя онлайн изложба живопис Есенна романтика

На 25 ноември, в разгара на есента и деня на св. Климент Охридски ще се открие онлайн изложбата „Есенна романтика“ от вече познатия на публиката български художник Даниела Стойкова.

Името на изложбата „Есенна романтика“ разкрива темата и подсказва, че с тази изложба ще може да се насладим на прекрасни и романтични есенни градски пейзажи.

Философията на детското хранене - уебинар - на 26 ноември от 18:00 часа

Екипът  на Девелопия желае да Ви покани в предстоящия ни уебинар идната седмица, петък, 26-ти ноември, свързан с "Философията на детското хранене".

Детското развитие и изключително динамичен и важен процес.

Поради тази причина всяка дете има нужда от множество важни и балансирани хранителни вещества, които да му дават сила, енергия и нужния заряд през деня.

Детският метаболизъм е изключително бърз, затова по-калоричните порции не ги застрашават с нищо. Това, разбира се, съвсем не означава, че в дневното им меню трябва да бъдат включени готови сладкарски изделия, бонбони, шоколад и бисквити.

Опорните въпроси, които ние сме заложили като тема на разговора, са:

  • Каква е всъщност философията на детското хранене и здраве?
  • Какво да предлагаме на децата си като ежедневна храна?
  • Кои витамини са от значение за съответните сезони?
  • Как да подобрим и повишим имунитета на децата си чрез храната?
  • Защо някои деца НЕ искат да се хранят у дома?
  • Защо има деца, които НЕ искат да се хранят в детската градина/ясла?
  • Може ли семейните взаимоотношения и отношения между родител/и - дете да окаже влияние?
  • Хранителните разстройства от ранна детска възраст - причини и фактори, как можем да ги избегнем?
  • Могат ли педагозите в детската градина и предучилищна възраст да влияят на детското хранене?
  • Как се хранят децата в детската градина? Какво се случва там?
  • Какви хранителни навици изграждат децата в детските учебни заведения?
  • Защо е важно да научим децата си на хранителни навици още от ранна детска възраст?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин