Интересни събития този уикенд (31 май - 2 юни) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (31 май - 2 юни)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (31 май - 2 юни)

Какви събития ни очакват в края на май и началото на юни.

Разгледайте мероприятията, посветени на Деня на детето на 1 юни! Забавлявайте се  с любимите си хора и отпразнувайте почивните дни!

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Младежки джаз фест

31 май - 2 юни

Младежки джаз фест София е форум за изява и среща на млади творци – изпълнители, композитори, аранжори, импровизатори, които творят в сферата на джаза и импровизацията. Фестивалът не е с конкурсен характер и има за цел да предостави сцена, на която млади автори и изпълнители да представят свои проекти, да обогатят познанията, уменията и творческите си хоризонти, както и да създаде условия за създаване на нови творчески контакти и партньорства. Фестивалът ще се проведе на 31 май, 1 и 2 юни 2019 година в София и ще включва концерти, уъркшоп с изявени музиканти, джем сешън, флашмобове, както и джаз ателие за деца.Допълнителна информация тук.

*

Ден на детето в Квадрат 500

1 юни

Заповядайте на 1 юни 2019 (събота)  в галерия Квадрат 500, за да отпразнуваме празника на детето. Ще го отбележим със семейна програма! От 13:00 до 14:00 часа ще се проведе Тебеширени рисунки на открито (пред галерията). Следва разходка и творческо ателие по част от маршрута на  семейния пътеводител "Вълшебен квадрат". В него са включени 15 произведения от постоянната колекция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразителното изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка. Още информация тук.

*

Изложба "Археология на София и Софийско"

до 1 септември

Регионален исторически музей – София открива Петата годишна изложба "Археология на София и Софийско". Тя представя резултатите от археологическите проучвания през изминалия сезон 2018. Официалното откриване е на 14 май 2019 г. (вторник) от 18:00 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). „Археология на София и Софийско“ (14 май – 01 септември 2019 г.) е ежегодна изложба. През 2019 г. се реализира за пети пореден път. Основната ѝ цел е представянето на резултатите от проучванията през предходния археологически сезон, както и експонирането на най-значимите находки. Повече информация тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Младежкият хълм в Пловдив става Град на децата

1 юни

В Деня на детето - 1-ви юни - Детска архитектурна работилница, Гьоте-институт България, сдружение „БГ Бъди активен“, Асоциация за развитие на младежките зони и фондация „Пловдив 2019“ ще предложат целодневна програма за деца. Те ще имат възможност да участват в специални архитектурни уъркшопи, групови тренировки и ателиета за занаяти, също и да изпробват катерене по въжен парк. Детският празник ще отблежи не само Деня на детето, но и началото на мащабната инициатива „Изграждаме заедно: Град на децата“, която е и сред основните проекти на Пловдив за Европейска столица на културата в апликационната книга на града. Още информация тук.

*

 

Празника на Детето в Старинен Пловдив

1 - 2 юни

От 1-ви до 9-и юни най-древното място посреща най-младите надежди на града с цяла палитра шарени, щастливи и пълни с обич и надежда събития, в които нашите деца ще ни покажат, че бъдещето им принадлежи, защото са талантливи, позитивни и възхитителни! Заповядайте да се зарадваме заедно на огромните постижения на най-малките граждани на Стария град! Информация за цялата програма тук.

*

Старите градски танци оживяват

до 8 юни

На 7 и 8 юни от 18:00 часа пред сградата на Община Пловдив на пл.Стефан Стамболов № 1 ще се проведе конкурсната програма на фестивала „В ритъма на танца“, който се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година. Ваш учител по стари градски танци ще бъде една от най-любимите артистки в Италия Силвия Грибауди. Няма изисквания за специални обувки или тоалети, има нужда единствено от настроение! Повече информация тук.

*

Изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“

до 14 юли

На 30 май от 17.00 часа на мястото, където се е намирало първото летище на Пловдив на бул. „Освобождение“ № 76, ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. С нея ще бъде оживено най-новото културно пространство на града, където в бъдеще ще се премести филиалът на НВИМ – Музеят на авиацията. Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне перспективата си за музея. Ако преди една история е илюстрирана с богатство от експонати, тази изложба показва по неочакван начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории. Повече информация тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Варна Лит 2019 г.

31 май - 1 юни

Официални гости на „Варна Лит“  2019 г. ще бъдат Дмитрий Глуховски (авторът на поредица „Метро 2033“, вдъхновила популярната компютърна игра, на романите „Бъдеще“, „Текст“ и сборника „Разкази за родината“) и Нарине Абгарян („Три ябълки паднаха от небето”, „Манюня”, „Хората, които са винаги с мен”, „Да живееш нататък”). Между 29 май и 1 юни във Варна ще може да срещнете: Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, журналистът Бойко Василев,  актьорите Александър Алексиев, Християна и Ивайло от Айде.бг, доц. Пламен Дойнов, Стефан Цанев, Мария Донева, Мартин Колев, Радостина Пеева, Весела Фламбурари, Никола Райков, Добромир Байчев, Людмил Станев, Даниела Викторова, Искра Урумова, илюстраторите Катрин Ефтимова и Виктория Роянова. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Архитектурно-строителна работилница за деца

1 юни - 1 август

Стартира проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието” на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Той е насочен към разгръщане на личностния потенциал на децата, мотивирането им към усвояване на нови знания, развиване на въображение, креативност, пространствено и конструктивно мислене, кариерно ориентиране и осъзнат избор на бъдеща професия. Основната цел на проекта е да се изгради експериментална среда за деца от 8 до 12 годишна възраст за придобиване на знания и информация за професии, с фокус архитектура и строителство, чрез игри, практически занимания и средствата на съвременните технологии. Лятна архитектурно-строителна работилница за деца от 8 до 12 годишна възраст с две ателиета – „Млад архитект” и „Строя, играя, зная” ще функционира в периода юни-август. Още инфрмация тук.

*

Ruse Summer Free Tour

до 30 септември

На 4-ти май 2019 г. за четвърта поредна година стартират безплатните пешеходни обиколки в Русе, известни под името Ruse Summer Free Tour. Те са насочени както към българските и чуждестранни гости, така и към жителите на Русе, а техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на града. Както и предишните три сезона, туровете ще се провеждат всяка събота от месец май до месец септември включително. Ще започват от 18:00 часа пред Статуята на Свободата, където професионалисти и ентусиасти от туристическия бранш в региона ще разказват историята и градските легенди зад местата, покрай които посетителите ще минават по време на обиколките. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

Майски празници

31 май

Традиционните мйски празници в град Поморие започват на 2-ри май с Гергьовденска детска изложба „Празничен букет за моя град”. Част от събитията, които можете да посетите, са: Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2019 година”, Турнир по народни борби „Гергьовден”, Литературно-музикален спектакъл „Пусть всегда будет солнце”, Седмица на движението и спорта „Победители с мама и татко”, много концерти и други. Празниците ще продължат до 31 май. Още информация можете да откриете тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин