Интересни събития този уикенд (6 - 8 септември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (6 - 8 септември)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (6 - 8 септември)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба "Археология на забравата" в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

от 1 август до 22 септември

Обезлюдяването на селата и силно застаряващото ни население води до остра загуба на културни традиции и идентичност. Селата са препълнени със забравени къщи, църкви, предмети от бита, съхранили духа на общностите, съзидали нашата културна идентичност. Изложбата поставя на фокус забравеното културно наследство и усилията на шепа ентусиасти без граници да изровят и съживят молекули от възрожденския дух на България.

Дарън Баркър от Грейт Ярмут Презервейшън Тръст (Great Yarmouth Preservation Trust )Великобритания пренася една стая от изоставена къща, окачвайки някои от предметите в нея, илюстриращи жизнения път на една жена от село Кърпачево от младостта, през отглеждането на децата, картичките до нея от порасналите деца, покани за сватби и техните деца до некролога й – предметите, разхвърляни по пода, разказват нейната история.

За повече информация тук.

*

АТОМ Хореографски серии #3

от 31 август до 9 септември

АТОМ Хореографски Серии е платформа за международен обмен на танцови артисти. Това е среща на млади танцьори и хореографи, които си сътрудничат, експериментират, обменят и реализират идеи по време на 10-дневен интензивен тренинг - от 31 август до 9 септември, завършващ с танцов спектакъл на 10 септември в София

Може да се запишеш за 1, 3 или 5 танцови класа, а за участие в целия танцов курс early bird билети и отстъпка за студенти. 

Краен срок за записване 28 август! 

Тази година в Хореографски Серии#3 фокус ще има и върху РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИКИ в сферата на съвременния танц. Паралелно на танцовите класове, гостуващите продуценти от партньорските ни организации ще предадат конкретни знания и специфични методи за въвличане на аудиторията по интерактивен начин.

А освен това ще развием и нов за Сериите формат – БЪРЗИ СРЕЩИ С ОТВОРЕНО ЗАПИСВАНЕ. Идеята е всеки желаещ от сферата на съвременния танц да има възможност да се запознае лично с всеки от гостуващите хореографи и продуценти, за да развие собствена мрежа от контакти. Запазете си датата 11 септември, а скоро ще пуснем инфо как ще протече записването.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СОЗОПОЛ

Аполония 2019 - Празници на изкуствата

от 29 август до 7 септември

Фондацията за изкуство Аполония е създадена през 1991 като продължител на идеите на Академията за изкуство със същото име.

Фондацията организира най-големия български фестивал - Празниците на изкуствата Аполония.

През 1984 в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата. Художници, музиканти, писатели и поети, театрали, кинематографисти, архитекти, журналисти правят първи за България опит да срещнат на едно място всички изкуства, вдъхновени от красотата на градчето и уникалната му атмосфера.
За десет дни програмата на Аполония представя театър, кино, класическа музика, джаз, поп, рок, литература, изобразителни изкуства, архитектура - 70 събития на пет сцени.
Още през 1984 г. основателят Димо Димов каза: "Аполония си поставя целта да обедини артистите, които са в Созопол през септември, да ги покани да представят своето изкуство пред летовниците, да накара мнозина да дойдат тук не само заради морето, плажа и слънцето. Нарекохме ги празници, защото се опитваме наистина да стане празник, да има човешки контакт, да се породят нови идеи в диалога между публика и изкуство от една страна и между изкуствата - от друга..."

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

"Десант на книгата" Русе

от 6 до 7 септември

Двадесет и осем български писатели, издателства и литературни клубове от цялата страна ще превърнат гр. Русе в център на съвременната литуратура.

Със своята своеобразна „атака“ от книги и автори, Клуб „Мечтание“ кани всички русенци и гости на града да посетят изложението-базар „Десант на книгата“.  „Десантът на книгата“ е първо по рода си  събитие за град Русе. Проектът се осъществява по програма “Знание и растеж”, реализирана от Фондация “Русе – град на свободния дух”, с подкрепата на Фондация “Еконт”.

Събитието ще се състои на 6 и 7 септември 2019 г. в двудневен формат в парка на Военен клуб – Русе. 

6 септември е предвиден за литература за възрастни и цели да представи новите заглавия за 2019 година.

7 септември е запазен за детската аудитория и ще представи на малките читатели прекрасни и интересни книжки, лично представени от авторите.

Организаторите са панирали още детски работилници-творилници с художници-приложници и музикална работилница с гост-музиканти., а една от изненадите е концерт на Иво Минчев и група „Коприва“

Организаторите от Клуб „Мечтание“ споделиха, че нито едно от децата, участвали в конкурса „Моето въображаемо пътешествие“, или посетили „Десанта на книгата“ няма да си тръгне с празни ръце. Награждаването на участниците от конкурса ще се състои на 7 септември 2019 г.

 

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СОПОТ

Фестивал Въздухария

от 6 до 8 септември

Фестивалът на свободния полет Въздухария се завръща на 6-8 септември на склоновете на Стара планина край гр.Сопот.

Между 6 и 8 септември 2019 г. Манастирската поляна край гр. Сопот ще събере за пети път любители на безмоторното летене, природата, изкуството и свободата по време на фестивала на свободния полет “Въздухария”. Събитието е единствена по рода си среща на пилотите на парапланер, делтапланер, малки самолети и на любителите на тези спортове на Балканите.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Джаз певицата Мирослава Кацарова със седем летни концерта

от 11 юли до 27 септември

След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на Мирослава Кацарова, е време за лятната поредица концерти, които този пък носят заглавието Electronic Summer. Те ще се проведат от юли до септември във ВарнаСозополСофияПловдивКазанлък и Благоевград.

11 юликлуб Ментол, Варна | 22:00 ч.

12 юли, клуб Мишел, Созопол | 21:00 ч.

23 август, Сохо, София | 21:00 ч.

24 август, бар Конюшните, Пловдив| 21:00 ч.

29 август, Джаз фестивал Казанлък

20 септември, клуб Безистен, Пловдив | 20:00 ч. 

27 септември, Stage Bar, Благоевград | 21:00 ч.

Повече информация тук. 

*

Фортисимо фест гостува във Враца, Габрово и Разград

от 8 до 12 септември

Този септември фестивалът „Фортисимо Фест” тръгва на турне с три изключителни концерта. 

Във Враца на 8. септември, площад пред Общината, в Габрово на 10. септември, площад „Възраждане” и в Разград на 12. септември, площад „Ларго” се събират отново любителите на голямата българска и световна музика от последните 100 години.

„Фортисимо фест” е с вход свободен и с участието на плеяда звезди! За първа година водещ на два от концертите, във Враца и Разград, ще бъде Герасим Георгиев- Геро. А Михаела Филева, Дони, Георги Андреев, Братя Зайранови са само част от солистите в концертите. Водещи на концерта в Габрово са Ана Пападопулу и Юлиан Вергов. Два филхармонични оркестъра, Врачанска симфониета и Разградска филхармония, ще свирят златна българска класика, български фолклор,музика от българско и световно кино под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази. За първи път във "Фортисимо Фест” са включени и оперни арии. 

За повече информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин