Интересни събития този уикенд (8-10 март) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (8-10 март)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (8-10 март)

Идният уикенд отново е празничен, но този път за всички дами - майки, баби, лели, стринки и т.н.

Вижте с какви събития да отбележите празничния ден - 8 март и какво ви очаква в събота и неделя.

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Deborah De Luca и Matador гостуват на YALTA CLUB

8 март

Месец март започва подобаващо за феновете на електронната музика. На 8 март YALTA CLUB кани двама от най-успешните диджеи в света. Зад пулта на Room 1 ще се качи италианката Deborah De Luca, а в Room 2 ще чуем live сета на легендарния Matador. Deborah De Luca e италианка с неустоим външен вид и безпогрешно усещане за качествена техно музика. Matador е един от най-революционните артисти с блестяща репутация и разтърсващи изпълнения на живо. Early Bird билети за събитието може да закупите в мрежата на Eventim на цена от 20 лв. (до изчерпване на количествата). Повече информация тук.

*

Girls' Weekend - базар със СКРИН в Cush.BAR

8 - 9 март

Задава се най-женският ден в годината и СКРИН и Cush.BAR подготвят много женско празненство. Те ще комбинират двете любими дамски занимания – пазаруването на дрехи и пиенето на вино. Началото е в 17 ч. в петък и продължава до края на съботния ден. През цялото време част от Cush.BAR ще бъдат дълги стелажи с дрехи, подготвени от момичетата от СКРИН, а на бара ще ви чакат чаши с вкусно малиново вино от Trastena. Събитието ще подкрепи и благотворителна кауза. 10% от продажбите по време на събитието ще бъдат дарени на Чудотворници за предстоящата им кампания Великденско чудо. Повече информация тук.

*

Сетивен спектакъл – лабиринт MARE INFINITUM

10 март

Високотехнологичен, тъмен и дълбок, MARE INFINITUM довежда сетивата до техните предели (в посока на едва доловимото) и прави опит за прехвърляне съзнанието на възприемащия в измерението отвъд.  И, разбира се, както във всеки лабиринт на сетивата, посетителят се превръща в активен участник и герой на случващото се около него - преживяването в лабиринта е лично, уникално и събужда всичките ти сетива за настоящия момент - единственото възможно и реално усещане - ТУК и СЕГА. Повече информация тук.

*

Концерти на Максим Ешкенази

10 март

Максим Ешкенази се връща на родна сцена през март за два концерта, които ще дирижира в зала “България". Първият е част от цикъла “Филхармоници и приятели” на Софийската филхармония. Солистите Клер Бразо- обой (Лос Анджелис, САЩ) и Валентин Методиев - обой ще кръстосат шпаги на 10 март от 19:00 часа в зала “България”. Второто културно събитие с участието на маестро Ешкенази е част от афиша на Фортисимо Фамилия. След детските и тийнейджърски образователни концерти идва ред и на Фортисимо Академия (24 март, неделя, 19 часа), в която влизат всички навършили 16 години и нагоре, а приемът е лесен, с билет. Повече информация тук.

*

Изложба "Вечерен акт в Етюд" в галерия Етюд

до 23 март

Това е първата групова изложба в галерия ЕТЮД, която цели да събере заедно различни авторски творчески интерпретации на рисунки на човешкото тяло, направени по време на вечерния акт, който галерията организира от началото на 2017. В изложбата се включват различни автори, които представят свои скици, нарисувани по време на някои от посещенията си на Вечерния акт в ЕТЮД. Целта е да се провокира креативността и да се даде възможност за изява на рисуващите – независимо дали са професионални артисти или не. От галерията поставят предизвикателство и пред самите произведения, като оставят „експозицията“ сама да изгради себе си, без вмешателство и субективен (или обективен) подбор. Още информация тук.

*

Изложба "Пространството помежду ни"

до 29 март

През 2018 г. галерията на Гьоте-институт България стартира програмата „1+1: Арт сцена Германия“, която от една страна цели да представи най-актуалното от немската сцена за съвременно изкуство, а от друга да обърне внимание на българските художници, живеещи в Германия. Всяка година Гьоте-институт кани по един български художник да се включи и да направи съвместна изложба (бито то като автор или куратор) с още един артист от Германия. В първото издание на програмата Викенти Комитски представи за първи път в България немския художник от мексикански произход Франсиско Монтоя Касарес. През 2019 г. в рамките на „1+1: Арт сцена Германия“ Гьоте-институт ще представи проекта „Пространството помежду ни“ на живеещите в Берлин Марта Джурина и Лиза Петерс. Изложбата ще се открие на 5 март, вторник, от 18:30 ч. и ще може да бъде видяна до края на месеца. Още информация тук.

"Омагьосано Царство" - 130 години от рождението на Николай Райнов

до 7 април

Изложбата "Омагьосано Царство" е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на Николай Райнов, една от най-значителните фигури в историята на българското изкуство от първата половина на ХХ в. Голямата известност и митовете около личността му се дължат преди всичко на неговото литературно и публицистично творчество. Той остава в историята и като авторът на първата българска история на изкуството и на едни от първите монографии за българско изкуство. В изложбата са включени над 120 произведения на Николай Райнов, обособени в две части. Повете информация тук.

*

Изложба “Изгубените светове” в Музейко

до 21 април

С изложбата “Изгубените светове” Музейко ще ни спусне в дълбините на Черно море както никога досега и ще предложи ново преживяване на своите посетители - виртуална разходка в потънал кораб! Изложбата документира една от най-големите морски археологически експедиции, провеждани някога в света - Black Sea MAP. Експедицията разкрива тайните на морското дъно, спускайки се в дълбините на Черно море. Благодарение на нейните открития, посетителите на Музейко ще се потопят в едни от най-загадъчните му тайни и хилядолетна история, заснети и описани по време на едноименната експедиция. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба Ново село - туристическа дестинация

до 10 март

Галерия L’union de Paris – Пловдив, представя  Димитър Шопов с "Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination". Самостоятелната изложба на Димитър Шопов включва картинни обекти, скулптури и видео. Можете да я разгледате в периода 10.01.19 – 10.03. 2019г. „НОВО село“ (на английски: NOVO selo) е легендарна, филмова праисторическа сага на българския режисьор Димитър Шопов, създадена през началото на ХХI век и разработена от неговата компания приятели. Допълнителна информация вижте тук.

*

Фотоизложба „Матера – нюанси“

до 2 април

Тайните и емоциите на емблематичния каменен град Матера - градът на Питагор - ще можете да откриете във фотографската изложба "Матера – нюанси“ на италианката Дениз Мацарела. Проектът укрепва вече съществуващата връзка между двете Европейски столици на културата през 2019 г. Изложените фотографии подчертават детайли и изгледи от Матера и нейните обитатели, резултат от разходка на авторката, повлияна от духа на фланьора още от първата утринна  светлина. Събитието се осъществява в сътрудничество Общински институт Старинен Пловдив. Изложбата е част от календара на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“. Допълнителна информация тук.

*

Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

до 12 април

За поредна година културен център „Бялата къща“ е мястото, в което младите артисти на България ще се срещнат чрез творбите си и на живо в конкурсния проект „Път на младите – II “. В това издание участниците са 29 и ще се представят с живопис, графика, скулптура и фотография в 4 общи изложби през 2019 г. Първата от тях е на 27.02 и включва авторите: Гергана Божикова, Дафина Терзиева и Станислав Вълевски с живопис, а Петя Алексиева, Николай Шабарков, Владислава Григорова и Добрина Митовска ще покажат свои фотографии. Още информация тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”

до 12 март

На 12-и февруари 2019 г., от 17:30 часа в Галерия “Серякова къща” в Троян (ул.„Ангел Кънчев“ №6) се открива изложбата „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”, която ще представи влиянието на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България. Експозицията е посветена на 150-ата годишнина от обявяването на Троян за град и е част от изложбите състояли е през месец юни 2018 г. в град София  (в галерия "Средец" на Министерство на културата и галерия “Intro”). Новото в нея е, че ще бъде представено столарското изкуство в Троян - от занаятчийството до съвременната индустрия. Още информация за изложбата тук.

*

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин