Интересни събития уикенда и около 24 май - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития уикенда и около 24 май
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития за деца
Автор: Peika.bg
Интересни събития уикенда и около 24 май

Нашите любими събития този уикенд - подредени по градове и дати. За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия

Ц Я Л А  Б Ъ Л Г А Р И Я

Европейска нощ на музеите

21 май, различни градове в България

Нощта на музеите се провежда от няколко години в много от големите градове в България, като по традиция вратите на музеите и галериите остават отворени до полунощ и има много съпътстващи събития. Очаква се обявяване на програмата на участващите музеи и галерии за Нощ на музеите 2016 г. (основната е за София, скрол надолу за програмата за други градове).

*

С О Ф И Я

Пролетен панаир на книгата

24-29 май, НДК

В периода 24-29 май 2016 г. в пространствата на Националния дворец на културата (НДК) ще се проведе традиционният "Пролетен панаир на книгата", част от литературната програма на XXI "Салон на изкуствата"! В рамките на дните на изложението в НДК, от 10:00 до 20:00 ч., ще се проведат над 55 събития – премиери на книги, четения и срещи с повече от 50 български автори. Повече за Панаира на книгата.

*

Извън рамки - спектакъл - вход свободен

20 май, Виваком арт хол

„Извън рамки“ е силно новаторска продукция - спектакъл, който обединява танц, джаз-музика на живо и живопис зад една творческа концепция – преплитането на различните изкуства към взаимното им надграждане и излизане извън установените художествени рамки. Плод на съзидателния импулс на хореографа Петър Илиев, спектакълът представлява метафора на неговото творчество – авангардно, търсещо и жизнеутвърждаващо. Защото както цялостните спектакли, така и хореографиите на Петър Илиев излизат извън утвърдените стилове и традиции и изграждат нещо ново и провокиращо – танцов текст, който върви срещу удобното и познатото. Повече за спектакъла.

*

Куклена неделя в арт-къща Куклите

20 май, от 10.00 до 12.00 ч., Арт къща Куклите

Куклената неделя включва 
. Куклено-музикален спектакъл „Приказките на Бояна” 
. Изработка на сувенир/кукла в Творилницата
. Разглеждане на играчките в музея на куклите

Бояна Желязкова е млада цигуларка. От 3 години играе свои постановки, в които включва изпълнения на цигулка, кукли, танц и др. Умее да създава непосредствен контакт с децата и печели вниманието им като се отдава на сто процента в играта. Куклите, които изработваме в Творилницата са герои от приказката на Бояна. Музеят на Арт-Къща „Куклите” е пълен със съкровища. С децата ще ги открием... Повече за куклената неделя. 

*

На театър в Младежкия театър

20-21 май, Младежки театър

Този уикенд в Младежкия театър гледайте:

20 петък     
19:00 Камерна зала - Нордост - приказка за разрушението

21 събота 
11:00 Голяма зала - Приказка за Рицаря без Кон

Вижте още от програмата на Младежкия театър.

*

П Л О В Д И В

Балканско Гуча парти

20 май, Библиотеката

Вдъхновено от най-големия фестивал за духова музика на планетата, Гуча, който ежегодно се провежда в Сърбия, Балканско Гуча Парти набира все по-голяма популярност у нас. Ди-джеи, духови оркестри, хорца, сливовица  - празник на балканската лудост и радост. След 10 епични Гуча партита, които се проведоха в столицата за период от 2 години, организаторите решиха да зарадват и Пловдив, където Балканско Гуча Парти ще гостува за пръв път на 20-ти май в клуб ,,Библиотека''. Повече за партито.

*

Куклен театър в Държавния куклен театър

21 и 22 май

Този уикенд гледайте в пловдивския куклен театър:

21.05.16 г. събота „Приказка за непораснали” - 10.30 ч. и 11.45 ч.  

22.05.16 г. неделя „Грозна приказка” - 10.30 ч. и 11.45 ч.   Вижте още от месечната програма на Пловдивския куклен театър.

В А Р Н А

Индийски танци и семинар с Катя

21 май, Angel's

Покана за индийски ден във Варна:"Прекрасни момичета, каним ви да прекараме един следобед заедно, в Индия с Катя, която скоро се върна от там и има какво да ни разкаже и покаже. Ще започнем нашето пътешествие в духа на йога с лека релаксираща практика, за да се освободим от обичайните си ежедневни роли. За да можем след това да влезем в други, нови, изследвайки необятния космос на индийските танци. Ще изпробваме различни танцови движения, палитра от емоции и ще опитаме да открием и споделим себе си. Накрая ще се рисуваме с къна, ще пием масала чай и ще бърборим." Повече за семинара.

*

Е Т Ъ Р А

Фолклорен конкурс за хумористични народни песни „Надпейте се, засмейте се”

22 май, Етъра, Габрово

60 изпълнители на хумористични песни ще се съревновават в трети фолклорен конкурс за хумористични народни песни „Надпейте се, засмейте се” се провежда на 22 май от 11:00 часа в ЕМО „Етър”. Тази година видимо има превес на песните, свързани с алкохола, семейните взаимоотношения „зет – тъща” и случките на залутаните в гората самотни моми. „Черните тарантули” ще представят хита си „Била жена мъжа си”. Групата за изворен фолклор „Детелина” няма да остане назад, предлагайки песента „Баба винце пила и се понапила”.  От трио „Пей сърце” са избрали да се представят със „Заврян зет”. Повече за събитието.

*

Г А Б Р О В О

Габровски карнавал

21 май

Ежегодният карнавал в Габрово се предвожда от огромната котка-символ на града и всяка година е с различна тема. Вижте програмата на Габровския карнавал, който тази година се провежда на 21 май

*

С Р Е Д Н О В Е К О В Е Н  Г Р А Д  Ч Е Р В Е Н

Средновековен фестивал Червен

21-23 май, Червен

В археологическия резерват „Средновековен град Червен“ за поредна година ще се проведе Средновековен фестивал Червен. Фестивалът пресъздава живота и всекидневието на хората през средните векове, ще има боен лагер, възстановки, бойни демонстрации, всеки ден от 11 до 18 часа. Повече за Средновековния фестивал.

*

Т Р О Я Н

70-годишнина на художника Енчо Ганковски - изложба

до 20 юни, Серякова къща

В деня на честванията на 70-годишнината на художника Енчо Ганковски, 20 май, от 17 ч. в културно-информационния център в Троян ще се излъчи филм за художника, дело на Музея на занаятите, част от поредицата филми „Личности”. От 18 ч. в галерия „Серякова къща” ще се открие самостоятелна юбилейна изложба керамика с произведенията на Енчо Ганковски. Повече за изложбата на Енчо Ганковски, която ще продължи в Серяковата къща до 20 юни.

*

К А З А Н Л Ъ К

Празник на розата

13 май - 5 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2016.

*

В Е Л И К О  Т Ъ Р Н О В О

Старопланински събор Балкан фолк и Национален шампионат по фолклор Евро фолк

12-22 май, Велико Търново

Старопланински събор „Балкан фолк” ще се проведе от12 до 22 май в гр. Велико Търново. В рамките на шест дни на сцена „Летен театър” в парк Марно поле ще се изявят повече от 5000 участници от над 200 колектива, както и индивидуални изпълнители от всички фолкорни жанрове и етнографски области на България. Едновременно с това ще се проведе и Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк”. Подробности за фолклорните събития.

*

К Ю С Т Е Н Д И Л

Книги за смет

22 май, Кюстендил

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за четвърта поредна година. През май събитието ще се проведе в Бургас и в Кюстендил. Организаторите ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. Подробности за кампанията Книги за смет.

*

С Т А Р А  З А Г О Р А

Пепеляшка – балет от Сергей Прокофиев в Държавна опера Стара Загора

20 май, фоайето на Държавна опера Стара Загора

На 13 май можете да гледате "Пепеляшка“ – балет от Сергей Прокофиев. Май е разнообразен - от симфонични концерти и опера до опера за деца и бебоци - следете актуалната програма на Операта в Стара Загора.

*

Джелсомино в страната на лъжите - куклен театър

22 май, 11.00 ч., Държавен куклен театър Стара Загора

Премиерен спектакъл по Джани Родари, препоръчителна възраст 5+. Вижте още от програмата на кукления театър в Стара Загора.

*

В  Ч У Ж Б И Н А 

Чешки фестивал на бирата

12-28 май, Прага

Чешкият фестивал на бирата събира в Прага както топ производители на пиво, така и по-малко известни пивоварни. Всяка шатра на изложението представя своя продукт и организира собствени забавления и изненади за посетителите. Бирата е един от символите на Прага и Чехия, затова и фестивалът се радва на хиляди гости от цял свят. Подробности за фестивала на бирата в Прага.

*

К А У З И

Колело за смет, за дете велосипед - благотворителна кампания

до 5 юни, цяла България

"Една кампания на работилница за велосипеди 1bike.bg: По време на кампанията хора от цялата страна ни изпращат техните стари, счупени или здрави велосипеди, които не използват. Ние ги събираме, ремонтираме счупените и заедно със социалните служби определяме кой велосипед за кое дете ще е най-подходящ. В първото издание на кампанията през 2015 г. хора и компании дариха 110 велосипеда, като от тях успяхме да отремонтираме и подарим 70 на социално слаби деца от Дряново." Целта за 2016 година е да бъдат събрани и отремонтирани 200 велосипеда. Научи как да дариш велосипед тук.

*

Подкрепи пътуващата библиотека на колела

Представете си каравана с удобно кресло в единия край, с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги. Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют.  Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България. Ако идеята ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук. Повече за пътуващата библиотека на колела.

*

Търсете сред стотици интересни събития у нас и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин