Къде да отидем през уикенда - есен - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да отидем през уикенда - есен
Автор: Мира Янева
Къде да отидем през уикенда - есен

Това, че е есен, не означава, че трябва да си стоите вкъщи. Има много места в България и наоколо, където да прекарате последните топли уикенди на циганското лято или да се скриете от есенните мъгли и дъждове сред уют и топлина.


Мусала

Топлите уикенди на септември са все още подходящи за леко изкачване на връх Мусала. Можете да се изкатерите и по зимната пътека, но тя е доста по-тежка. Подходящ маршрут и за семейства с деца, но задължително си носете дебели дрехи - понякога и през лятото се случва на върха да вали сняг.

Октоберфест

Малко е по-далечко, но пък един уикенд в лудницата под шатрите на Октоберфест ще ви е предостатъчен. Насладете се на местна бира (на Октоберфест се предлагат само и единствено 6 вида мюнхенска бира), вурстове и автентична баварска фестивална атмосфера.

Власинското езеро

Отлична идея за уикенд сред природата – на брега на Власинското езеро в Сърбия. Намира се само на 25 км от българската граница. През есента е малко вероятно да видите плаващия му остров Моби Дик, но пък е идеално за пикник, риболов и разпъване на палатки.

Румънски уикенд в замъка Пелеш

Още една близка дестинация, подходяща за двудневна разходка – румънският замък Пелеш според мнозина е най-красивият сред замъците в северната ни съседка. През септември не е изключено пред и без това симпатичния Пелеш да видите подредени вездесъщите купи сено – пълна идилия. 

Служба под звездите в Кръстова гора

Кръстова гора е единственото място в България, където се отслужва нощна служба под звездите. Храмовият празник е на 14 септември, като на 13 срещу 14 септември се събират стотици хора. Служба под звездите има и всеки петък. Ако решите да останете да спите пред църквата, вземете си дебел спален чувал и зимно яке. 

Лакатнишките скали

Есента е отлично време за разходка до Лакатнишките скали, тъй като ще си спестите изгарящото слънце, което може да отнеме част от удоволствието през лятото. Гледката отгоре е спираща дъха - завоя на Искър покрай гара Лакатник и близки и далечни възвишения.

На две гуми в Холандия

За холандците карането на колело няма сезон – правят го и насред най-свирепите ветрове и дъждове през зимата. Макар и да е възможно да е хладно, през есента тур с колело из равната земя ще ви дари с красиви гледки на жълтеещи и зеленеещи полета с вятърни мелници на хоризонта.

По шосето към Черепишкия манастир

Много е хубаво да поседнеш на скалата над Черепишкия манстир и да отдъхнеш след едночасова разходка през Искърското дефиле. Завои на Искър, причудливи скали, пещери и невероятната атмосфера на манастира, вдъхновил Алеко и Вазов.

Празник на тиквата

Вече няколко години подред Севлиево организира в края на октомври Празник на тиквата - с конкурс за най-голяма тиква, рисувани тикви, всякакви гозби от тиква, музика, веселие и най-големия тиквеник, който бива изяден в края на празника. 

Есен по селски

Дори и да е дъждовно или мъгливо, можете да си подарите уикенд в някое селце сред уюта на стари къщи и грижовни домакини. Дори още по-добре, ако времето е лошо – ще можете истински да се насладите на топлината вътре. Няколко предложения от нас – ЖеравнаГелаДобърскоБръшлянЛещен, Яврово, Ковачевица.

Вижте всички идеи от рубриката Уикенд!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин