Къде да отидем за майските празници - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да отидем за майските празници
Автор: Мария Ангелова
Къде да отидем за майските празници
Снимка: Thinkstock/Guliver

Почивните дни са много, плнирайте отрано!

Тази година календарът показа завидна щедрост, като така нареди официалните празници 1 и 6 май, че в крайна сметка да имаме цели 6 почивни дни! От четвъртък до вторник ще имаме време за манифестации, гергьовски агнета и естествено, много пътуване и почивка. 

Ако все още не сте решили как да постъпите с толкова много свободно време, подготвили сме ви няколко идеи за пътешественици!

Маршрут през старите български столици

Този тематичен маршрут изисква повече дни – точно като за майските празници. Посетете старите български столици, почувствайте духа на миналото и разкажете на децата си за хановете и царете. Гарантирано на път ще научат повече, отколкото от учебниците.

Подробности за маршрута.

Маршрут в Родопите – от Кричим до язовир Широка поляна

Предлагаме ви да си припомните маршрута на Полина Райнова, който тръгва от Кричим, преминава през Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло, село Ягодина и Ягодинската пещера, за да надникнете от площадката Орлово око и стигнете до язворите Доспат и Широка поляна. Маршрутът е подходящ за любителите на планините и носителите на свободен дух.

Подробности за маршрута.

Екопътеки сред природата

Ако сте почитатели на природата, но не обичате стръмните сипеи, тежките раници и дългите преходи, изберете екопътека в България и се разходете сред зеленина без да оставате съвсем без дъх. Добре де, някои пътеки могат да ви накарат да съжалявате за всеки пържен картоф, изяден в живота ви, но сме описали къде какво да очаквате.

План Б при лошо време

Май не е сред най-благосклонните откъм метеорологични условия месец и понякога ни изненадва с продължаващи с дни дъждове. Ако това се случи, не се тревожете – винаги можете да посетите пещера. Вижте списък на някои от интересните пещери в България.

Около София

Макар че не бихме го препоръчали на никого, наложи ли ви се да бъдете в София през почивните дни, можете да потърсите вдъхновение за еднодневни разходки на 100-ина километра от столицата при нашите 50 идеи за разходка около София. Има предложения с влак, колело, кола и пеша.

По балкански-съседски

Шест дни са достатъчно време да се отдадете на някоя от любимите си балкански дестинации! Можете да съберете една кола ентусиасти и просто да пътувате от град на град. Букурещ, замъкът Бран (или известен като Замаъка на Дракула) и Брашов са възможна посока.

Можете да тръгнете към Скопие, каньона Матка и Охрид.

Или пък към Гърция - Ситония, Атон и Касандра (ръкавите на Халкидики) са слънчева идея. Както и някой от гръцките острови.

Истанбул е толкова необятен град, че и месец няма да ви стигне да видите всичко. Сърбия също е богата на маршрути, особено планински. Ако все още не сте посещавали теснолинейното влакче при Шарганската осмица или Дървения град на Кустурица, сега му е времето!

Европейски столици

Ако решите да обиколите някоя от европейските столици, имайте предвид, че цените на билетите в последния момент ще са невъзможни, а на 1 май вероятно доста магазини и забележителности ще са затворени. Резервирайте отрано и си подредете маршрута така, че на 1 май да не зависите от работното време на музеите.

Организирана почивка

Понякога човек просто има нужда някой друг да организира всичко, да се погрижи за транспорта, нощувките и трансферите насам-натам. Ако точно това е нещото, от което се нуждаете, вижте разнообразни оферти за майски празници – в България и чужбина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин